ΛΑΚΩΝΙΑ. Σήμερα Παρασκευή ήταν η σειρά του Συνεταιρισμού Βλαχιώτη να κάνει πώληση ελαιολάδου στην Ιταλία, όπου μαίνεται το εμπορικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη Λακωνίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώνουμε την συγκομιδή της ελιάς σε λίγες ημέρες από σήμερα. Μέχρι τώρα έχουμε πουλήσει γύρω στους 250 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας και προβλέπεται να πουλήσουμε κάπως πιο μετά, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο, περίπου 700 ακόμα. Την Παρασκευή το πρωί κάναμε ακόμα μια πώληση, 60 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,4, το οποίο πάει για εξαγωγή στην Ιταλία, από όπου το ενδιαφέρον είναι έντονο. Περάσαμε λίγες ημέρες που είχαμε μια κάμψη της ζήτησης, αλλά φαίνεται πως ανεβαίνει η αγορά. Τους 60 τόνους τους δώσαμε με 5,20 ευρώ ανά κιλό. Στην περιοχή μας κυριαρχεί η καλλιέργεια της ελιάς της Κορωνέικης, αλλά κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια κέντρωσαν σε Καλαμών, λόγω της υψηλής τότε τιμής της ελιάς. Η συγκομιδή παραδοσιακά στην περιοχή του Βλαχιώτη ξεκινά και μπαίνει σε φουλ ρυθμούς πιο αργά, ακόμα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Έτσι έγινε και φέτος. Αυτό πάει πίσω και τις πωλήσεις. Προσδοκούμε σε καλές τιμές και στη συνέχεια αφού στην ΕΕ το προϊόν δεν έχει μεγάλη παραγωγή. Με τις τιμές τις φετινές δεν συμφέρει να μπούμε για τυποποίηση».

Ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνας από την Μεσσηνία κάνει λόγο για μια καλή χρονιά, ενώ σημειώνει πως ο Συνεταιρισμός, που τυποποιεί ελαιόλαδο, δεν ανακοινώνει τιμές παραγωγού, αλλά η πληρωμή γίνεται με την διαδικασία της εκκαθάρισης πιο μετά μέσα στη χρονιά.

Σε διαγωνισμό πώλησης αναμένεται εξάλλου να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ομάδα παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ, με έδρα στο Αποίνι Μονοφατσίου. Εκ μέρους της ομάδας ο κ. Πέτρος Βαλαβάνης, που έχει και ελαιουργείο, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ίσως βγουν σε πώληση πάνω από 16 τόνοι. Η ομάδα έχει 25 μέλη-παραγωγούς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαλαβάνη, η συγκομιδή έχει τελειώσει στην περιοχή.

«Στην περιοχή μας φέτος είχαμε μια μέτρια προς καλή παραγωγικά χρονιά στο ελαιόλαδο. Οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο τώρα είναι και στα 4,25 ευρώ το κιλό, δηλαδή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θεωρώ όμως ότι το ζητούμενο για κάθε παραγωγό είναι να είναι σταθερά υψηλή η τιμή του προϊόντος του. Το κακό φέτος είναι πως δεν έχει κάνει κρύα, άρα είναι αμφίβολο αν θα έχουμε καλή παραγωγή τη νέα χρονιά, ενώ ήδη πάλι έχουμε μπει σε συνθήκες ξηρασίας με έντονη ανομβρία, που δεν μας βοηθά σε καμιά περίπτωση», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Βλαβής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου τιμών για το ελαιόλαδο, οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, ήταν το Δεκέμβριο του 2022, στην Ισπανία 60% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2021, στην Ιταλία 51% και στην Ελλάδα 42%. Σημαντικά μικρότερη σε όγκο από την αντίστοιχη περσινή είναι και η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία, με τις τιμές παραγωγού ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από επίσημες Αρχές, της χώρας να έχουν σημειώσει αύξηση 100% μέσα σε ένα χρόνο και ενδεικτικά το Δεκέμβριο κυμαίνονταν στα 4,50 με 4,52 ευρώ το κιλό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις