ΜΟΛΑΟΙ. Η πολιτιστική πολιτική για την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το 2023 αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης είχαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, την Τετάρτη (22/2) στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα.

  • Το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Μονεμβασία

Όπως γνωστοποιήθηκε, η Λ. Μενδώνη και ο περιφερειάρχης θα βρίσκονται το Σάββατο 18 Μαρτίου στην Μονεμβασία για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα του ανελκυστήρα και του φωτισμού του Κάστρου Μονεμβασίας, όπως και για την Οικία του ποιητή Γιάννη Ρίτσου - συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ

Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες

Στη συνάντηση «…διαπιστώθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία προγραμματικών συμβάσεων για σειρά ώριμων μελετητικά έργων στις διάφορες Περιφερειακές Ενότητες», μεταξύ των οποίων:

Στην Αργολίδα

  • Η αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση του χώρου τοποθέτησης του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου της Ερμιόνης, έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πίστωση 120.000 ευρώ και,
  • η ανακατασκευή του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη -κτίσματος του 16ου αιώνα και εμβληματικού μνημείου της περιοχής- έργο το οποίο καθυστερούσε για αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι η εν λόγω εκκλησία έχει θεμελιωθεί πάνω από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας. Η Περιφέρεια θα διαθέσει για τον σκοπό αυτό 372.000 ευρώ.

Στην Αρκαδία

  • Η στατική ενίσχυση του ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας,
  • η αποκατάσταση και στερέωση της Μονής Καλτετζών και,
  • η αποκατάσταση του συνόλου των αγιογραφιών στη Μονή Λουκούς.

Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα χρηματοδότησης από πόρους της Δίκαιης Μετάβασης τόσο για το αρχαίο θέατρο, όσο και για το αρχαιολογικό μουσείο στη Μεγαλόπολη, δεδομένου ότι από το εν λόγω Ταμείο χρηματοδοτείται ήδη η μελέτη για την δημιουργία από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αγγλόφωνης σχολής νοσηλευτικής στο Ελληνικό.

Στη Μεσσηνία

  • Η αποκατάσταση του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας, έργο προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης,
  • οι παρεμβάσεις στα τρία ιστορικά μοναστήρια πέριξ της Καλαμάτας (Μαρδάκι, Βελανιδιά, Δήμιοβα) θα ενταχθούν στο ΠΔΕ -ενώ ένα από τα τρία πιο πάνω έργα ενδεχομένως να ενταχθεί και στο ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε, το πρώτο έργο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται θα είναι η παρέμβαση στη Μονή Δήμιοβας. Ακόμα, επαναβεβαιώθηκε ότι για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, η Περιφέρεια -σύμφωνα με την προγραμματική που έχει υπογραφεί- διαθέτει 500.000 ευρώ από το ΠΔΕ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι όλα τα παραπάνω, όπως και άλλα έργα πολιτισμού, «…θα εξεταστούν αναλυτικά εκ νέου, ανά Περιφερειακή Ενότητα, σε σύσκεψη που προγραμματίζεται με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, στις 18 του ερχόμενου Μαρτίου», στη Μονεμβάσια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις