ΛΑΚΩΝΙΑ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου κύκλου εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης με περισσότερα από 400 άτομα να κατακλύζουν την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας».

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος που είχε αναλάβει και τον ρόλο του συντονιστή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Ευαγγελία Πάντου προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), η Χαρά Γιαννακάκη, αρχαιολόγος της ΕΦΑΛΑΚ.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Notospress με την κυρία Τσούλη, αναφέρθηκε από την ίδια ότι παρουσιάστηκε το ανασκαφικό έργο το οποίο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις ανασκαφές, ανασκαφικά στοιχεία από την ώριμη Βυζαντινή περίοδο τα οποία θα διαβιβαστούν στην αρμόδια αρχή προκειμένου να αξιολογηθούν και να ληφθεί η απόφαση για την ενδεχόμενη μετακίνησή τους ή μη.

Προτεραιότητα του έργου είναι να ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, σύμφωνα με την κυρία Τσούλη. Όσο για τα βυζαντινά κατάλοιπά, αυτά λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης θέσης τους στον αρχαιολογικό χώρο, θα πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής εξέταση των παραμέτρων από την αρμόδια αρχή προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη τους. Ακριβώς επειδή βρίσκονται κάποια από αυτά τα βυζαντινά κατάλοιπα, σε σημεία που εμποδίζουν την θέαση ή που αποτελούν μέρος του ίδιου του κοιλώματος του αρχαίου θεάτρου θα χρειαστεί να εξεταστεί περαιτέρω η περίπτωση της διατήρησης ή μετακίνησής τους. Ενδεχομένως, να διατηρηθεί αρχείο με φωτογραφικό υλικό για τα βυζαντινά ευρήματα.

«Οι εργασίες δεν σταματούν ποτέ» μας ενημερώνει η κυρία Τσούλη σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αυτήν την περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο Σπάρτης, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο αφού λάβει την έγκριση και από το ΚΑΣ δεδομένων των τελευταίων σημαντικών ανασκαφικών στοιχείων, θα συνεχίσει χωρίς απρόοπτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου έχει «αγκαλιαστεί» από τους πολίτες ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνεργαστεί με επιτυχία για την ανάδειξη του έργου αποκατάστασης.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις