ΛΑΚΩΝΙΑ. Ακούγοντας τη λέξη φιόρδ, έχουμε στο μυαλό μας τη βόρεια Ευρώπη και είναι απόλυτα λογικό. Φανταζόμαστε τεράστιες λωρίδες θάλασσας να εισχωρούν στη γη σαν πελώριοι ποταμοί με ανάποδη ροή που πλαισιώνονται από καταπράσινα δάση σε κοφτερές πλαγιές. Μέρη άλλοτε άγρια κι ασυμβίβαστα, άλλοτε ήρεμα λες κι είναι βγαλμένα από παραμύθια.

Όμως και στην Ελλάδα έχουμε μερικά τέτοια εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης που μπορεί να μην είναι τόσο επιβλητικά ωστόσο έχουν τη δική τους ταυτότητα. Μία μίξη από ελληνική κουλτούρα και φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.

Γέρακας Λακωνίας: Η φύση και το μεγαλείο της σ’ ένα κρυμμένο μέρος

Μόλις 22 χλμ μακριά από τη φημισμένη Μονεμβασιά, υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος άγνωστο σχεδόν στο ευρύ κοινό και διαγραμμένο θαρρείς από τους καταλόγους των ταξιδιωτικών οδηγών. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα χωριών (Άγιος Ιωάννης, Ιέρακας και Λιμήν Ιέρακα) που αποκαλείται γενικά σαν Γέρακας.

Η ιστορία του ξεκινάει περίπου το 1300 π.Χ και φτάνεις ως τις μέρες μας διανύοντας μια μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα πορεία.

Η ονομασία Ιέραξ κυριάρχησε στα βυζαντινά χρόνια και τελικά επικράτησε με κάποιες παραλλαγές. Σύμφωνα όμως με τον «ταξιδευτή» της αρχαιότητας Παυσανία, η περιοχή ονομαζόταν Ευλίμενον Χωρίον. Πολύ παλαιότερα όμως κι από την εποχή του Παυσανία, πάνω από το σημερινό λιμάνι ήταν χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου (1.300 με 1.200 π.Χ.) η Αρχαία Πόλη του Ζάρακα η οποία πήρε το όνομά της από τον αρχαίο ήρωα Ζάρηκα.

Η Αρχαία πόλη του Ζάρακα και η εκπληκτική θέα από ψηλά

Για να γνωρίσει ο επισκέπτης αυτό το μέρος (Λιμήν Ιέρακα) αρκεί να το περπατήσει. Κυριολεκτικά να το περπατήσει. Η πιο εύκολη προτεινόμενη πεζοπορία ξεκινάει από τη λιμνοθάλασσα και δεν διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για έναν εύκολο περίπατο. Ερχόμενοι λοιπόν στον οικισμό, υπάρχει σχετική ενημερωτική πινακίδα στα δεξιά μας με τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η διαδρομή, μας οδηγεί μέσα από τα σοκάκια του χωριού στα απομεινάρια της αρχαίας πόλης του Ζάρακα. Δεν υπάρχει σηματοδότηση ούτε ενημερωτικές πινακίδες. Είναι όμως τόσο μικρό το μέρος και τόσο εμφανές το μονοπάτι που είναι αδύνατον να χαθεί κάποιος.

Τα εναπομείναντα τείχη και κτίσματα της πόλης δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί όπως επίσης και δεν έχει βρεθεί τίποτα μέχρι στιγμής που να συνδέεται με το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στην Ακρόπολη.

Η θέα από την κορυφή του λόφου είναι απλώς συγκλονιστική προς το πέλαγος. Το λιμάνι είναι αθέατο από αυτό το σημείο, πράγμα που στο παρελθόν λειτούργησε ως φυσική προστασία της περιοχής.

Σε καμία άλλη πλευρά του Γέρακα πλην του λόφου της αρχαίας πόλης, δε φαίνεται τόσο καλά και ολοκληρωμένα το φιόρδ.

Στα «λόγια της πλώρης» ο Αντρέας Καρκαβίτσας περιγράφει αυτή τη γωνιά του Γέρακα ως «ένα απάνεμο λιμάνι που κρύβεται πίσω από τους βράχους».

Ο οικισμός με τα γραφικά σοκάκια και οι παραδοσιακές γεύσεις στο λιμάνι

Κατηφορίζοντας προς το οικισμό μέσα από τα πολύχρωμα σοκάκια, ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μια αλλιώτικη εικόνα εντελώς αντίθετη από αυτή που είδαμε στην αρχαία πόλη. Ένα φυσικό φιόρδ φωλιασμένο σε ένα καταπράσινο τοπίο.

Σε αυτή την πλευρά δεν υπάρχουν δρόμοι για αυτοκίνητα. Η σκιά από τις κληματαριές, τις μουριές και οι ροζ μπουκαμβίλιες ανάμεσα σε σπίτια λευκά ή πέτρινα, συνθέτουν μια εικόνα σχεδόν σουρεάλ που γίνεται έρωτας με την πρώτη ματιά.

Η λιμνοθάλασσα στο βάθος η οποία αποτελεί κηρυγμένο υδροβιότοπο, ζωγραφίζει ένα μίγμα από κόκκινες και καφέ αποχρώσεις ενώ στην όχθη θα δεις να περιφέρονται πάπιες και άλλα πτηνά.

Μπορείς να βουτήξεις στα καθαρά νερά του λιμανιού όταν ο καιρός το επιτρέπει αφού δεν υπάρχει καμία παραλία τριγύρω. Γραφικά ταβερνάκια και καφενεία σερβίρουν τους εκλεκτικότερους ψαρομεζέδες και τα πιο νόστιμα γλυκά που έχεις δοκιμάσει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις