Γράφει ο Ηλίας Περγαντής

Σε ένα μοναστήρι του Μοριά πριν την Ελληνική Επανάσταση έφτασε ένα κλέφτικο ασκέρι κυνηγημένο από Τούρκους στα χρόνια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών. Ο αρχηγός των κλεφτών ζήτησε βοήθεια από τον ηγούμενο και να τους κρύψει στο μοναστήρι όπως κι έγινε. Ο Ηγούμενος γνωρίζοντας πως οι Τούρκοι θα περάσουν και από το μοναστήρι να ψάξουν έδωσε ράσα στους κλέφτες να τα φορέσουν. Τα ράσα μαζί με την αξυρισιά και τα μακριά μαλλιά των κλεφτών τους έκαναν να μοιάζουν πραγματικοί καλόγεροι.

Τελικά κάποια στιγμή το Τουρκικό μπουλούκι έκανε την εμφάνισή του στο μοναστήρι και ο μπουλούκμπατσης ρώτησε τον Ηγούμενο αν είδε πουθενά τους κλέφτες. Ο Ηγούμενος κάνοντας τον ανήξερο είχε μαζέψει τους κλέφτες σε ένα αλώνι. Εκεί έβαλε τους κλέφτες με τα ράσα καθισμένους στα γόνατα να κάνουν πως τρίβουν το πιπέρι με διάφορα μέλη των σωμάτων τους. Το μαύρο πιπέρι που είχαν τότε στα μοναστήρια τρίβονταν σε μύλους και ήταν εξαιρετικά αδύνατο να γίνει σκόνη με αυτό τον τρόπο.

Ο Τούρκος απόρησε αρχικά αλλά ύστερα άρχισε να βάνει τα γέλια με το θέαμα και μαζί όλο το μπουλούκι του. Σε τέτοια σημείο που άφησαν τα όπλα τους για να διασκεδάσουν. Ο Ηγούμενος γνωρίζοντας πως οι κλέφτες κάτω από τα ράσα τους έχουν ζωσμένα τ’ άρματά τους περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να δώσει το πρόσταγμα. Και πράγματι μετά από λίγο ο Ηγούμενος τραγουδώντας λέγει: Για σ’κωθείτε παλληκαριά με σπαθιά και γιαταγάνια!» Και ξεθηκαρώνουν με μιας τα σπαθιά τους οι κλέφτες μέσα από τα ράσα και σκότωσαν τους Τούρκους.

Κάπως έτσι το περίφημο τραγούδι «Πως το τρίβουν το πιπέρι του διαβόλου οι καλογέροι.» έμεινε με το πέρασμα των χρόνων στην λαϊκή συνείδηση και στην παράδοσή μας.

Σήμερα, θεωρείται σκωπτικός χορός και χορεύεται και στα γλέντια και τους γάμους τις πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις