ΛΑΚΩΝΙΑ. Μαίνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών ελαιολάδου φετινής εσοδείας κι αυτό αποδεικνύεται από τις απανωτές πράξεις μέσω δημοπρασίας των συνεταιρισμών της Λακωνίας.

Πριν από δυο ημέρες ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έδωσε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,38 στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς υπάρχει ακόμα αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο ΑΣ Βλαχιώτη έχει πουλήσει φέτος 250 τόνους ελαιόλαδο. Σημειωτέον ότι το προϊόν πήρε Ελληνική εταιρεία.

Πιο πριν έγιναν ακόμα δυο δημοπρασίες, μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας και μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών στην ανατολική Μάνη.

Ο ΑΣ Πετρίνας, όπως μας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, έδωσε 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία.

Δυο πωλήσεις από τον Συνεταιρισμό Αιγιών που κρατά 50 τόνους για το Σεπτέμβριο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών από την άλλη προχώρησε την 1η Μαρτίου, όπως είπε εκ μέρους του ΑΣ ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, σε δυο πωλήσεις. Η πρώτη αφορούσε μια ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας άνω των 45 τόνων, οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία. Παράλληλα, ο ΑΣ έδωσε και 8 τόνους παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας στην τιμή των 4,62 ευρώ ανά κιλό. Εκτός αυτών, ο ΑΣ Βλαχιώτη κρατάει πίσω 50 τόνους, ώστε να πουλήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και να επωφεληθεί από τυχόν περαιτέρω άνοδο της τιμής.

Φέτος, όπως είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ήταν μια χρονιά με δυσκολίες στην παραγωγή λόγω της παρουσίας γλοιοσπορίου, των απωλειών από καρπόπτωση ελαιοκάρπου λόγω χαλαζοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων που χτύπησαν την περιοχή, αλλά και εξαιτίας των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών η χρονιά αποτιμάται σχετικά καλή από τους ανθρώπους του ΑΣ, που έχει μια παραγωγή φέτος γύρω στους 240 τόνους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις