ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαρτίου 1821 όταν η κυρά της Μάνης Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη, ύψωνε το λάβαρο του Αγώνα για την Επανάσταση των Ελλήνων. Η πόλη που πρωτοστάτησε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, περπατάει στο σήμερα ευθυτενής, αυθεντική και «απόρθητη».

Σαν επίσημη ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Οθωμανούς, ορίζεται η 25η Μαρτίου όπου και γιορτάζεται η εθνική επέτειος. Επιπλέον ο επίσημος τόπος όπου πρωτοανέμισε το λάβαρο του αγώνα, θεωρείται η Αγία Λαύρα.

Πολλοί ιστορικοί έχουν διαφωνήσει κι έχουν θεωρήσει λανθασμένη την ημερομηνία τοποθέτησης της έναρξης της Επανάστασης καθώς επίσης και τον τόπο, αφού πριν την 25η Μαρτίου είχε ήδη απελευθερωθεί η Καλαμάτα (23 Μαρτίου) και άλλες περιοχές. Η Τσίμοβα όπως ονομαζόταν τότε η Αρεόπολη, είχε πρωτοστατήσει στον «παράτολμο» αυτό αγώνα στρατολογώντας όλους τους μανιάτες οπλαρχηγούς, πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ορίζεται αρχιστράτηγος του ξεσηκωμού

Γραπτές πηγές και απομνημονεύματα των οπλαρχηγών της εποχής εκείνης, αναφέρουν πως οι πρόκριτοι κι οι αρχιερείς της Αχαΐας είχαν ζητήσει από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη (έκτος και τελευταίος Μπέης της Μάνης), να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον Αγώνα για την Απελευθέρωση.

Η Φιλική Εταιρεία (η σπουδαιότερη μυστική οργάνωση με σκοπό την προετοιμασία της Επανάστασης του ’21) ήταν σύμφωνη με αυτή την απόφαση. Η ίδιοι οι Φιλικοί είχαν ορίσει για αρχιστράτηγο του ξεσηκωμού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν πως σε αυτή την κομβική θέση, χρειαζόταν ένας άνθρωπος με επιρροή στο λαό αλλά και ευκατάστατος για να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του Αγώνα.

Ο δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός λόγος, ήταν πως έπρεπε να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες θα μπορούσε να έχει κάποιος από τη θέση του πρόκριτου που τον είχε τοποθετήσει (από γενιά σε γενιά) η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γιατί όμως η Μάνη και όχι κάποια άλλη περιοχή πιο κεντρικά;

Η Μάνη δεν επιλέχθηκε τυχαία σαν τόπος έναρξης της Επανάστασης παρόλο που βρισκόταν στο νότιο άκρο της Ελλάδας.

Καταρχάς η Μάνη, ήταν από τις λίγες περιοχές που δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Οθωμανούς. Η ιδιαιτερότητα του εδάφους της και οι ανυπότακτοι κάτοικοι της περιοχής σε συνδυασμό με τη συμμαχία Μανιατών και Ενετών, κατέπνιγαν κάθε προσπάθεια των κατακτητών για υποταγή της Μάνης.

Έτσι, μια περιοχή ελεύθερη που τη χαρακτήριζε η ανδρεία και το έντονο συναίσθημα της ανυπακοής στον εχθρό, ήταν ιδανική για να οργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο και ριψοκίνδυνο κίνημα.

Φυσικά πριν από 200 χρόνια η Μάνη δεν ήταν ένας τουριστικός προορισμός που πλημμυρίζει από κόσμο μόνο το καλοκαίρι και τα τριήμερα. Οι κάτοικοί της ανέρχονταν στους 35.000 και οι ενεργοί πολεμιστές στους 10.000.

Εύκολα λοιπόν οι μανιάτες, ορθώνουν πρώτοι το λάβαρο της Επανάστασης και ορκίζονται γονυπετείς μπροστά από την εκκλησία των Ταξιαρχών, πίστη στον αγώνα. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τους πολεμιστές του, ξεκινούν για την απελευθέρωση της Καλαμάτας όπου και την πετυχαίνουν στις 23 Μαρτίου μετά από τεχνάσματα των ίδιων.

Η σύνοψη της ελληνικής ιστορίας σε ένα λάβαρο

Το λευκό λάβαρο με το γαλάζιο σταυρό στη μέση γράφει από πάνω «Νίκη ή θάνατος» και από κάτω «Ταν, ή επί τας» σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη γενναιότητα αλλά και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων.

Δεν αναγράφεται «Ελευθερία ή Θάνατος» όπως σε άλλα λάβαρα διότι η Μάνη θεωρούνταν ήδη ελεύθερη, οπότε σκοπός δεν ήταν η ελευθερία αλλά η νίκη.

Η αρχαία φράση «ταν, ή επί τας» σφραγίζει την ανδρεία των πολεμιστών που δε δειλιάζουν μπροστά στο θάνατο όταν πρόκειται για την ελευθερία της πατρίδος.

Στο πέρασμα των χρόνων οι μανιάτες καθιέρωσαν την 17η Μαρτίου σαν ημέρα εθνικής γιορτής.

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις που συνήθως διαρκούν μία εβδομάδα και περιλαμβάνουν εκθέσεις, αγώνες δρόμου, θεατρικές αναπαραστάσεις, ιστορικά οδοιπορικά κ.α. ενώ πλήθος κόσμου συρρέει για να παρακολουθήσει τη γιορτή.

Η Αρεόπολη (άλλοτε έδρα των Μαυρομιχαλαίων), μέχρι σήμερα παραμένει κυρά κι αρχόντισσα της Μάνης κουβαλώντας στις πλάτες της ένα πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής ιστορίας.

Έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέος οικισμός, όπως και πλήθος άλλων οικισμών στη Μάνη, ώστε να προστατευτεί η σπάνια αρχιτεκτονική της περιοχής.

Το Λιμένι, επίνειο της Αρεόπολης και άλλοτε κατοικία της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο μανιάτικο προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις