ΜΑΝΗ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», αφιερωμένη στην Ποίηση, το Σάββατο (11/3) την αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο Γύθειο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Κουφός, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα:

«Ποίηση - Η αισθητική σηματοδότηση της περιπέτειας του ανθρώπου»

Στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε και τα ακόλουθα:

«Η ποίηση, όπως και οι υπόλοιπες καλές τέχνες είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης ενέργειας και πάντοτε ακολουθεί και αυτή τους κανόνες του δημιουργού της. Ως έργο τέχνης όμως, ο ποιητικός λόγος έχει ως πρώτιστο σκοπό το φανέρωμα της ομορφιάς, το φανέρωμα του κάλλους. Αυτό προκαλεί τη συναισθηματική συγκίνηση και τη διανοητική τέρψη στον ακροατή ή τον αναγνώστη. Η ομορφιά είναι ταυτόχρονα θεμελιώδης αρχή και ύψιστος σκοπός της τέχνης, όπως σημειώνει ο Γκαίτε, ενώ ο φιλόσοφος του νεότερου Ελληνισμού Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος, ορίζει την τέχνη ως τρίτο σταθμό ελευθερίας του ανθρώπου, ύστερα από τη γνώση και την πράξη. Με τη γνώση ο άνθρωπος απελευθερώνεται από την άγνοια και αποκτά προοπτική στον χρόνο, με την πράξη δημιουργεί τον κόσμο των ηθικών αξιών και συντάσσεται η ζωή σε κοινωνία, ενώ με την τέχνη του – κατά τον ίδιο φιλόσοφο – με την ποίηση, τη ζωγραφική, την μουσική ελευθερώνεται από την πεζότητα της ζωής. Χαίρεται πράγματα ανώτερα, τα οποία του μεγαλώνουν πρώτα – πρώτα το αυτοσυναίσθημα της ζωής και συνάμα τον βεβαιώνουν για την ανώτερη αξία του. Με τα έργα της τέχνης, ανοίγονται ενώπιον του ανθρώπου κόσμοι ανώτεροι και πραγματικότεροι από τον καθημερινό του κόσμο. Η γνωριμία του ανθρώπου με τους κόσμους αυτούς πάντοτε τον εξευγενίζει. Ο άνθρωπος γίνεται περισσότερο άνθρωπος εφ’ όσον γνωρίζει αυτά τα πνευματικά αγαθά που ο ίδιος δημιουργεί».

Ύστερα από την ομιλία του Ν. Κουφού, απήγγειλαν ποιήματά τους –κατά αλφαβητική σειρά- οι ποιητές – μέλη της Ένωσης:

Ανωγειάτης Γεώργιος, Ατσαβές Γεώργιος Γεωργούλης Ευστράτιος, Θεοφιλάκος Γεώργιος, Λεϊμονίτη Νικολέτα, Μπούρτζινου Ουρανία, Πασχαλίδη Ποτούλα, Πουλημενάκου Τζούλια και Ταβουλάρης Νίκος. Επίσης, απαγγέλθηκαν ποιήματα των ποιητών που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν: Βλαχάκου Βασίλη, Γάβαρη Γεωργίου, Πέτρου Κασιδόκωστα, καθώς και της αείμνηστης Ζυγούρη Στέλλας Σοφίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Μάνης, Αιδεσιμολογιωτάτου π. Σπυρίδωνος Κοτζαμπασάκη.

Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις