ΣΠΑΡΤΗ. Έχουν περάσει 6 μήνες από την ημέρα (Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022) που υπογράφηκε η σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση Κέντρου Σπάρτης», μεταξύ του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα και του ανάδοχου εργολάβου, Νικόλαου Γεωργαλή νόμιμου εκπροσώπου της ΔΟΜΗΚΑΤ Ε.Ε, δαπάνης 2.034.722,65 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. (φωτογραφία)

Τότε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην σύμβαση, είχε τονίσει ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» είναι ένα μεγάλο έργο πνοής, μια μεγάλη παρέμβαση, που θα αλλάξει την όψη της Σπάρτης. Μάλιστα υπογράμμιζε ότι «το έργο θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς» και με όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Κανονικά το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου του 2023, δηλαδή σε 210 ημέρες. Τα έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο εδώ και αρκετές ημέρες οι εργασίες έχουν διακοπεί και κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες και κυρίως τους επιχειρηματίες και χρήστες της Παλαιολόγου τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι ρυθμοί του έργου όχι μόνον δεν είναι ταχείς, όπως υποσχόταν ο δήμαρχος αλλά έχουν παύσει.

Αν κάποιος υπολογίσει ότι ήδη ο μισός συμβατικός χρόνος έχει περάσει και μένει μόνον ο άλλος μισός ενώ το έργο είναι ακόμα στα αρχικά στάδια, τότε μόνο ανησυχία προκύπτει και πολλά ερωτηματικά. Η αρμόδια αντιδήμαρχος καθησυχάζει, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη αλλά οι πολίτες της Σπάρτης ερωτούν ευθέως τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα: «Δήμαρχε γιατί σταμάτησαν οι εργασίες στην Παλαιολόγου;» Φυσικά περιμένουν απάντηση επί τους ερωτήματος το οποίο διατυπώνεται προσεκτικά από τους πολίτες:

  • Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες; (όχι το έργο)
  • Γιατί το κέντρο να μένει σε ομηρία περισσότερο χρόνο από τον αναγκαίο;
  • Μήπως σκοπός του δήμου είναι να το ολοκληρώσει πάνω στις εκλογές;
  • Τι σημαίνει για την εθνική και τοπική οικονομία η καθυστέρηση ενός έργου;
  • Υπάρχει περίπτωση λόγω έλλειψης χρόνου να επηρεαστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου;
  • Αληθεύει ότι χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες;
  • Αληθεύει ότι η διακοπή οφείλεται σε κακή ροή χρηματοδότησης;
  • Αντιλαμβάνεται η δημοτική αρχή ότι δεν αρκεί το εργοτάξιο για να αναπτυχθεί η πόλη; Υπάρχουν συνέπειες όσο μένει ανοικτό το έργο.
  • Τι κάνει ο δήμαρχος προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι «το έργο θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς και με όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις»;
  • Γιατί δεν τοποθετείται πινακίδα με τα στοιχεία του έργου;
  • Είναι σε θέση ο δήμος Σπάρτης να υπολογίσει αν θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου;

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει και άλλα σημαντικά έργα στον δήμο όπως το Open Mall, την ανάπλαση της διαδρομής στα πλατάνια Γουδέ και το κτίριο σε κληροδότημα στο Καστόρι. Έχει λοιπό μεγάλη σημασία η σχέση και καλή συνεργασία δήμου - αναδόχου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις