ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ψύχραιμη τοποθέτηση και πολύ ενδιαφέρουσα από την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μέλος της Ν.Δ., ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας και μαχόμενη αυτοδιοικητική.

«Η τραγωδία στα Τέμπη, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της ζοφερής μας πραγματικότητας έως σήμερα, στοίχισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων - κυρίως νέων - και είναι αποτέλεσμα της κομματοκρατίας, του νεποτισμού, της ηγεμονίας των λίγων, της αναξιοκρατίας, του ξεπουλήματος των δημοσίων υποδομών μετά την απαξίωση τους, της ομηρίας των κομμάτων από επιχειρηματικά συμφέροντα και του εξανδραποδισμού της δημοσιογραφίας.

Για όλη αυτή την κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ασφαλώς αυτές έχουν εναλλασσόμενο κομματικό πρόσημο. Οπωσδήποτε, υπολογίσιμο αλλά μικρότερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στους πολίτες, μια που ο καθένας τους - είτε απορροφημένος σε προσωπικές υποχρεώσεις είτε απογοητευμένος από συνεχείς ατελέσφορες διαμαρτυρίες είτε παντελώς ανενημέρωτος, δεν αντιδρά - αντίθετα προστρέχει σε αυτό το παραπαίον σύστημα για να εξασφαλίσει μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις.

Εντούτοις, μια Κυβέρνηση τεσσάρων χρόνων, που εξήγγειλε, μόλις ανέλαβε τα ηνία της χώρας, τη δημιουργία επιτελικού κράτους και ευαγγελίστηκε τον εκσυγχρονισμό, μια κυβέρνηση στην οποία στήριξαν τις ελπίδες τους πάρα πολλοί, κυρίως όσοι από εμάς αντιδράσαμε έντονα στην κακή διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ, έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το πρόσφατο τραγικό γεγονός στα Τέμπη.

Μια ευθύνη που αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κυρίως στη δεύτερη και τις επόμενες τοποθετήσεις του, και ο αρμόδιος Υπουργός με την παραίτηση του.

Α! Και ο Περιφερειάρχης μας σε πρόσφατη τοποθέτηση του...

Μένει να διαπιστωθεί αν η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών είναι ειλικρινής, αν πράγματι υπάρχει διάθεση για διόρθωση των νοσηρών καταστάσεων ή πρόκειται και επικοινωνιακή τακτική με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές.

Ευλόγως, οι πολίτες που επιθυμούν διακαώς να μην υπάρξει συγκάλυψη φαίνονται δύσπιστοι.

Προκαλούν δικαιολογημένα αντιδράσεις οι αντιφατικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού την πρώτη μέρα και πέντε μέρες μετά. Ακόμη, τα non paper την ίδια μέρα της τραγωδίας, η παραίτηση μεν του Υπουργού αλλά η παρουσία του στα ψηφοδέλτια, η πλήρης απαλλαγή από οποιαδήποτε ευθύνη των υφυπουργών Καράγιαννη και Παπαδόπουλου, οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης ότι δε θα μπορούσε να πει δημόσια ο αρμόδιος υπουργός ότι υπάρχει πρόβλημα με τα τρένα, η εικόνα θλιμμένων προσώπων υπουργών που έμοιαζε σκηνοθετημένη, η απαξίωση όλων όσων επισήμαναν τα προβλήματα και η αγνόησή τους, η εμφάνιση δημοσκοπήσεων μέσα σε λίγες μέρες από το γεγονός και ,τέλος, οι αχρείαστες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της, που παραβιάζουν αρχές όπως η διάκριση των εξουσιών, εξοργίζουν κάθε πολίτη που δε θέλει να είναι γραμμιτζής και τυφλός υποστηρικτής ενός κόμματος ανεξάρτητα από το που ανήκει ιδεολογικά.

Όσοι πονάμε αυτή την παράταξη έχουμε χρέος να επισημαίνουμε τις αδυναμίες της Κυβέρνησης και να μη βάζουμε τα λάθη της και τις αστοχίες κάτω από το χαλί ειδικά όταν στοιχίζουν τη ζωή συμπολιτών μας. Εδώ να αναφέρω ότι είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη χτες με τη ΔΕΕΠ Λακωνίας που συνεδρίασε με θέμα τις υπογραφές περιφερειακών συμβούλων μελών της ΝΔ για τη σημερινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ

Το λιβάνισμα, όταν είναι υπερβολικό, μακροπρόθεσμα βλάπτει το λιβανιζόμενο. Οι δημοσιογράφοι - σωματοφύλακες κάθε Κυβέρνησης μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στην αρχή. Στην πορεία ,όμως, δημιουργούν δυσπιστία στους πολίτες με την έλλειψη κριτικής και ελέγχου και έτσι ούτε η επιβράβευση των θετικών από αυτούς δε γίνεται πειστική. Στην περίπτωση δε του τραγικού γεγονότος των Τεμπών έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα στο έπακρο με την εξόφθαλμη προπαγάνδα τους και τη μέριμνα να τα φορτωθεί όλα ένας σταθμάρχης.

Αναντίρρητα, κομματική εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει και οποίος προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός θα βγει χαμένος. Διότι οι πολίτες δεν είναι χρυσόψαρα χωρίς μνήμη... θυμούνται ... θυμούνται και τότε την επικοινωνιακή διαχείριση σε Μάνδρα και Μάτι, όπου, ενώ οι τότε κυβερνώντες γνώριζαν για νεκρούς, έκαναν ότι δεν γνώριζαν! Μερικοί, μάλιστα, θυμούνται και δεκαετίες πριν την "υπεύθυνη" για τη δημόσια υγεία στάση του ΚΚΕ που μέσω της πένας του Παύλου Τσίμα στον Ριζοσπάστη μιλούσε κυρίως για ανθρώπινες ευθύνες στο ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Αλήθεια τι κάνει τώρα και τι λέει ο κ. Τσίμας;

Καμία συγκάλυψη λοιπόν! Άπλετο φως στα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών!

Πολίτες, αιρετοί και μη, οφείλουμε να αγωνιστούμε γι' αυτό. Το χρωστάμε ως άνθρωποι και ως γονείς στα τραγικά θύματα.

Η Ελλάδα δε χρειάζεται να γίνει Ευρώπη, όπως μας λένε συχνά, γιατί είναι Ευρώπη.

Οι πολιτικές ελίτ της Ελλάδας, δυστυχώς, μας έχουν μετατρέψει σε ευρωπαίους δεύτερης κατηγορίας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις