ΤΡΙΠΟΛΗ. Η τελευταία μέρα των διακρατικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese» ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των ρουμανικών ΟΤΔ/ εταίρων του σχεδίου, LAG Napoca Porolissum, Asociaţia GAL Tecuci, LAG Lider Bistrița Năsăud και Association Micro-Regiunea Vailor Crișurilor Alb și Negru” στην περιοχή της Τρίπολης (15/3).

Μετά την επίσκεψη στις περιοχές των Καλαβρύτων και της Ολυμπίας οι εταίροι του σχεδίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τυροκομική παραγωγή της Αρκαδίας μέσα από μια εκδήλωση γευσιγνωσίας σε συνδυασμό με τους ονομαστούς οίνους της περιοχής, στο Κτήμα Τσέλεπου στις Ρίζες Αρκαδίας.

  • Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, όπου με αφετηρία επιλεγμένα εκθέματα – ορόσημα «.. οι επισκέπτες γνώρισαν πτυχές από την ιστορία και τη θρησκευτική, οικονομική και καθημερινή ζωή της αρχαίας πόλης της Τεγέας, συνδεδεμένη με το γεωργικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα της».

Παρουσίες

Κατά τη συνάντηση εργασίας των εταίρων που πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Τσέλεπου παραβρέθηκαν,

  • ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Ιωάννης Τρουπής,
  • η Προϊσταμένη της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βασιλική Τζαβέλλα,
  • η Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας, Βίβιαν Μανωλέσου και,
  • εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, Ιωάννης Μαυροειδής.

Μετά το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων, το χρονοδιάγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

  • Παρουσίαση της Αναπτυξιακής Πάρνωνα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, Μαρίνη Μπερέτσο,
  • παρουσίαση με θέμα «Δημιουργία δρόμων τυριού στην Πελοπόννησο- πιστοποίηση επισκέψιμων τυροκομείων-σημασία της παραδοσιακής τυροκομίας που συνδέεται με την εκτροφή αυτόχθονων φυλών» από τον Δημήτριο Σκόρδο, Υποψήφιο Διδάκτορα / Αγροτοοικονομολόγο,
  • στο τέλος δε της συνάντησης κάθε φιλοξενούσα ΟΤΔ αναφέρθηκε στην περιοχή δραστηριοποίησής της και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν για την ανάδειξη των Δρόμων τού Τυριού.

Απόψεις

Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράστηκαν απόψεις περί της ανάγκης ένταξης των τυροκομικών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν των περιοχών, της σύνδεσής τους με την οινική παραγωγή, της προώθησης της ποιοτικής, παραδοσιακής τυροκομίας, της αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις