ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην περιοχή της Μονεμβασιάς τα οποία μπαίνουν σε φάση υλοποίησης με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, το Σάββατο 18 Μαρτίου, από την υπουργό Πολιτισμού τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον δήμαρχο Μονεμβασιάς

Οι υπογραφές έλαβαν χώρα στη Μονεμβασιά, στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η μετατροπή του οποίου σε δημοτικό μουσείο είναι ένα από τα έργα που αφορούν οι πιο πάνω συμβάσεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 8.016.500,40 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ενημέρωση ως προς τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της προϋπολογισμού 101.537,40 ευρώ μελέτης βελτίωσης της εθνικής οδού 86 Κροκεές - Μολάοι - Μονεμβασιά, στο τμήμα Γέφυρα Μονεμβασιάς - πύλη Κάστρου, την οποία χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ η δαπάνη υλοποίησης του καθ’ εαυτού έργου προϋπολογισμού περί το 1 εκατομμύριο ευρώ θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Μονεμβασίας.

Όπως έδειξαν στα σχέδια ο δρόμος που οδηγεί προς και από το Κάστρο θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων με διαχωριστική γραμμή και πεζοδρόμιο για πεζούς με κιγκλίδωμα προς την πλευρά της θάλασσας για την ασφάλειά τους.

Τα έργα, ειδικότερα, αφορούν:

Στον φωτισμό του βράχου της Μονεμβασιάς, έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 980.540,40 ευρώ και το οποίο υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει η Περιφέρεια, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Δήμος Μονεμβασίας, ο ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.” και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Στην διαμόρφωση σε δημοτικό μουσείο του σπιτιού του παγκοσμίως γνωστού Λάκωνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Το έργο, με προϋπολογισμό 235.600, υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.”.

Στην προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων για το κάστρο της Μονεμβασίας και άλλα συνοδά έργα, όπως η διαμόρφωση δικτύου διαδρομών περιήγησης στην Ανω Πόλη και η αποκατάσταση της ανωδομής του τμήματος τείχους της Ανω Πόλης στη θέση άφιξης του αναβατορίου. Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται σε 6.800.360 ευρώ.

Για το συγκεκριμένο έργο υπογράφηκε σήμερα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.”.

Τι δήλωσε η υπουργός Μενδώνη

Την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και του Δήμου Μονεμβασίας, επισήμανε από την πλευρά της, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι καρπός της συνεργασίας αυτής είναι τα τρία πιο πάνω αναφερόμενα έργα, “έργα που αιθροίζουν περί τα 8 εκατομμύρια ευρώ”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Η Μονεμβασιά είναι ιστορικός και αρχαιολογικός τόπος με ιδιαίτερη σημασία, οφείλουμε να τον εμπλουτίσουμε με την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού του αποθέματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του” πρόσθεσε η υπουργός, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο του αναβατορίου θα έχει ολοκληρωθεί ώς το τέλος 2025.

Παράλληλα, υπογράμμισε το έργο του φωτισμού του Κάστρου και του βράχου, το οποίο αναδεικνύει την ξεχωριστή φυσιογνωμία της καστροπολιτείας και το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Τέλος, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η διαμόρφωση σε δημοτικό μουσείο του σπιτιού του Γιάννη Ρίτσου μέσα στο Κάστρο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις