ΣΠΑΡΤΗ. Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα (20/3), η παρουσίαση του Συλλογικού έργου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», με τίτλο, «Αφιέρωμα σε ηρωικές μορφές του ’21 (1821 – 2021)».

Το έργο εκδόθηκε με χορηγία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Οσίου Νίκωνος Σπάρτης ήταν κατάμεστη από κόσμο

  • Περιεχόμενα

Τα περιεχόμενα του Τόμου, περιλαμβάνουν λογοτεχνικά και εικαστικά έργα 38 δημιουργών – μελών της Ένωσης, καλύπτουν συνολικά 368 σελίδες εκ των οποίων οι 336 είναι σε ασπρόμαυρη και οι 32 σε έγχρωμη και καλαίσθητη εκτύπωση.

  • Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Νίκου Κουφού, συγγραφέα, ιστορικού ερευνητή και Πρόεδρου της Ένωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η επέτειος των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, έφερε τότε και φέρνει πάντοτε στη σκέψη μας, πρωτίστως τους πρωταγωνιστές εκείνου του τιτάνιου αγώνα· τους ρακένδυτους Αγωνιστές, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι διεξήγαγαν τον Απελευθερωτικό Αγώνα, μέσα σε τραγικές συνθήκες, όπως η απειρία πολέμου, η έλλειψη μέσων και εφοδίων, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ένδυσης και διατροφής, οι σοβαρές επιδημίες, ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος και τόσα άλλα δεινά, γνωστά από την Ιστορία.

Σ’ αυτές τις ηρωικές μορφές της Επανάστασης και με αφορμή τη Διακοσιετηρίδα της, η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», σχεδίασε να αφιερώσει μια συλλογή λογοτεχνικών και εικαστικών έργων των Μελών της, τα οποία θα παρουσιάζονταν στο αναγνωστικό και φιλότεχνο κοινό, σε έναν Τόμο για να τα διαβάσει, να τα παρατηρήσει και να τα κρίνει. Η δική μας πρόθεση, ήταν να δώσουμε σε όλους, ένα κίνητρο για περαιτέρω εντρύφηση στην Εθνική και Τοπική Ιστορία των χρόνων της Επανάστασης, για στοχασμό και ενδυνάμωση, προερχόμενη από το ηρωικό πνεύμα των Αγωνιστών του ’21.

Όλοι μας σήμερα, πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι και συνάμα να ενστερνισθούμε τις αξίες και τα ιδανικά των θυσιασθέντων μαχητών της Ελευθερίας του Γένους και να συμβάλλουμε, κυρίως με την πνευματική δύναμή μας, στην απρόσκοπτη πορεία του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο, όπως και την εξύψωσή του, σε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συλλογικής προόδου και πολιτισμού».

Ύστερα από την ομιλία του Ν. Κουφού, ακολούθησαν:

  • Παρουσίαση των ονομάτων των πεζογράφων και ποιητών, καθώς και των τίτλων και του είδους των έργων τους που εμπεριέχονται στον Τόμο, από το μέλος της Ένωσης, κα Ποτούλα Πασχαλίδη
  • Προβολή διαφανειών με τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνονται στον Τόμο, από τον κ. Νικόλαο Κουφό
  • Τραγούδια (ιστορικά – δημοτικά) για το 1821, τα οποία τραγούδησε ο Πρωτοπρεσβύτερος, π. Γεώργιος Μπλάθρας
  • Χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. κ. Ευστάθιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θοδωρή Βερούτη

(*) Το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης, ανήκει στη Σαραντούλα Κεφαλά - Κουφού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις