ΓΕΡΑΚΙ. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου με θέμα «Νέα Κ.Α.Π. 2023-2027», την Τρίτη (28/3, 17:00) στο κτίριο της Ένωσης Απανταχού Γερακιτών, στο Γεράκι της Λακωνίας.

Την εσπερίδα χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γ. Χριστάκης, ο οποίος αφού πρώτα ευχαρίστησε τον αγροτικό κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα του κτιρίου της Ένωσης Απανταχού Γερακιτών, τόνισε τη μεγάλη σημαντικότητα του θέματος της εσπερίδας για τους παραγωγούς.

  • Αναγκαιότητα στήριξης και ενδυνάμωσης του ρόλου των Συνεταιρισμών

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ του Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Α. Τσάκωνας μέσω της ιστορικής αναδρομής στα πρώτα Συνεταιριστικά σχήματα της Ελλάδας και της παρουσίασης των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Συνεταιρισμοί κατά την τελευταία 40ετία, υπογράμμισε την αναγκαιότητα στήριξης και ενδυνάμωσης του ρόλου των Συνεταιρισμών ειδικά στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π.

  • Τα πλεονεκτήματα των συλλογικών σχημάτων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας ΚΑΠ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τον περιβαλλοντολόγο-βιολόγο Dr Ν. Διαμαντίδη τα πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται από τη νέα Κ.Α.Π. για τα συλλογικά σχήματα παραγωγών.

  • Δενδρώδεις καλλιέργειες - Βασική και αναδιανεμητική ενίσχυση – Οικολογικά Σχήματα

Ο γεωπόνος, Δ. Μπίζος, ανέλυσε τους βασικούς άξονες και το κανονιστικό πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2023-2027 επικεντρώνοντας την εισήγηση του στις δενδρώδεις καλλιέργειες που αποτελούν και το συντριπτικό ποσοστό των καλλιεργειών της περιοχής. Στη συνέχεια έγινε πλήρης περιγραφή των διατάξεων για τη βασική και την αναδιανεμητική ενίσχυση όπως επίσης και των οικολογικών σχημάτων.

  • Ακόμα, χωρίς εφαρμοστικές για τα Οικολογικά Σχήματα

Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος με τους παρευρισκόμενους υπό τον συντονισμό του γεωπόνου, Χ. Θανόπουλου, κατά τον οποίο σημειώθηκε ο έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι αναγκαίες εφαρμοστικές που θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικολογικών σχημάτων.

  • Έχουν ρόλο οι Συνεταιρισμοί;

Κοινή δε πεποίθηση όλων ήταν ότι «…οι Συνεταιρισμοί θα μπορούν να παίξουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο τόσο στα πλαίσια της υλοποίησης πολλών από των ειδικών στόχων π.χ. οικολογικών σχημάτων της νέας Κ.Α.Π. όσο και στη διαμόρφωση ρόλου ρυθμιστή της αγοράς μέσω της διαχείρισης του συνόλου των προϊόντων των παραγωγών/μελών».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις