ΣΠΑΡΤΗ. Αν και δύο μόνον έχουν δηλώσει ρητά την κάθοδό τους στον δήμο Σπάρτης, θα επιχειρήσουμε να διακρίνουμε τα θετικά σημεία όσων πολιτεύονται. Σημεία που πρέπει να γνωρίζει ο δημότης και να συνυπολογίσει στην απόφασή του η οποία, επιτέλους, κάποτε πρέπει να έχει και κριτήριο αξιολογικό και πολιτικό και όχι μόνον κοινωνικό, συγγενικό και κοσμικό.

Ας ξεκινήσουμε από τον εν ενεργεία δήμαρχο, τον Πέτρο Δούκα, που σύμφωνα με πληροφορίες από το Πάσχα ξεκινά δυνατά την προεκλογική του εκστρατεία σε συνδυασμό με την ανακοίνωση και προβολή έργων.

Ο Πέτρος Δούκας είναι ανθεκτικός. Έχει συνθετική σκέψη. Δεν έχει κόμπλεξ πολιτικής καταβολής. Γνωρίζει το παιχνίδι στον πολιτικό στίβο των Αθηνών. Δεν έχει προηγούμενα με δημότες και οικογένειες. Διαθέτει ένα πολύ μεγάλο κατάλογο γνωριμιών και δημοσίων σχέσεων. Δεν διστάζει να αλλάζει, να ανατρέπει, να μεταβάλει. Διαβάζει. Γράφει. Κυκλοφορεί.

Συνεχίζουμε με τον τέως δήμαρχο τον Βαγγέλη Βαλιώτη που είναι ο δεύτερος που έχει δηλώσει υποψηφιότητα. Προχώρησε ήδη σε μια συγκέντρωση και βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στους δημότες.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης είναι έμπειρος, γνωρίζει τον τόπο όσο λίγοι, έχει πολύ συχνά ενεργό το πολιτικό κριτήριο στην πρακτική του, έχει γρήγορη σκέψη, διακρίνεται για την ικανότητα συνδυαστικών λύσεων, είναι επίμονος, είναι αυτοδιοικητικός με ανοδική εξέλιξη. Ξέρει τις παθογένειες του δήμου Σπάρτης ακόμα και τις προθέσεις ανθρώπων που ζουν από την αυτοδιοίκηση κι μπορεί να συνδυάζει δύο πολιτικές διόπτρες, μια μακρόφθαλμη και μία κοντόφθαλμη, ταυτόχρονα.

Ο Σταύρος Αργειτάκος δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την κάθοδό του στον δήμο. Συναντάται με τον πυρήνα του συνδυασμού του.

Ο Σταύρος Αργειτάκος διακρίνεται για την κατάρτισή του στα κυρίαρχα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Διατηρεί καλές σχέσεις με πρόσωπα τόσο του αυτοδιοικητικού όσο και του κομματικού στερεώματος με φόντο τον δήμο. Δεν υποκρίνεται στην καθημερινότητα του. Έχει εμπειρία και από διακυβέρνηση και από αντιπολίτευση σε δήμο Μυστρά και Σπάρτης. Είναι ταυτισμένος με την ζωή της πόλης. Γνωρίζει ανθρώπους στα χωριά. Τιμά όσους επιλέγει για στενούς συνεργάτες.

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, δεν έχει ρητά και κατηγορηματικά πει το «κατεβαίνω για δήμαρχος» αλλά η στρατηγική του αυτό τεκμηριώνει.

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος είναι ο νεότερος όλων, Σπαρτιάτης, επαγγελματίας σε χώρο με λεπτές δημόσιες σχέσεις, δημοφιλείς λόγω αθλητισμού, ορεξάτος και αποφασισμένος να μην υποβάλει την υποψηφιότητά του σε συναλλαγή ή συνθηκολόγηση κρατώντας σθεναρά τη θέση του πρώτου. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με στελέχη του Αθλητισμού ανά την Ελλάδα.

Η Ντία Τζανετέα, δεν έχει αναγγείλει την υποψηφιότητά της αλλά έχει ήδη κάνει μια πρώτη συγκέντρωση συνεργατών και είναι σε διαρκή κίνηση.

Η Ντία Τζανετέα είναι μέσα στην κοινωνία όσο λίγοι, έχει πολιτικό ήθος αλώβητο, μεγάλη εμπειρία από την θητεία της στη Νομαρχία και στην Περιφέρεια ως αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης, κατορθώνει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα επίπεδα πολιτικής, οι πραγματικοί αντίπαλοι την σέβονται και οι στενοί συνεργάτες δεν την φοβούνται. Διακρίνεται για την υπομονή και την επιμονή της. Αμεσότητα και άνεση με οποιονδήποτε έρθει σε επαφή. Μοιράζει παιχνίδι. Συγχωρεί την αχαριστία. Έχει στο πρόσφατο ενεργητικό της στην περιφέρεια δύο σημαντικά έργα για την πόλη, νέο Μουσείο και νέα είσοδο, Σπάρτης για τα οποία πάλεψε προσωπικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σταθερά παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης.

Ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, όποιος και αν είναι, σίγουρα θα έχει πίστη και προσήλωση σε αρχές και αξίες που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο και στις συμπληγάδες της Σπάρτης. Έντιμη διαρκής παρουσία της Παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Αν είναι και νέος ο επικεφαλής θα κομίζει ζωντάνια και δημιουργική ανατροπή.

Τέλος, για να μην μένει παραπονούμενος, ο συμπολίτης μας Γιώργος Λυμπέρης, που έχει εκφράσει με ένταση κι έμφαση την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, έως ότου κατορθώσει να διαμορφώσει πυρήνα, κανείς δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει την καλή του πρόθεση και την αυθεντική αγωνία του για τον τόπο.

Υπάρχουν και άλλα θετικά σημεία και στοιχεία στους υποψήφιους για τον δήμο Σπάρτης που ευχόμαστε να αναδειχθούν και να ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε η προεκλογική περίοδος να είναι μια πολιτισμένη δημιουργική αναμέτρηση που θα αναδείξει ικανότητες και δυνατότητες και όχι ελαττώματα και αδυναμίες, είτε των προσώπων, είτε της κοινωνίας, είτε ακόμα και των θεσμών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις