Γράφει η Μαρία Κανελλάκου*

Ερώτηση προς Πρόεδρο Κοινότητας Γεωργιτσίου κ. Γιάνναρη για το αρχείο του Δημοτικού Σχολείου:

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη απάντηση για το πού βρίσκεται το σημαντικό αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Γεωργιτσίου και ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ασφάλεια του σχολικού κτιρίου και οι κλοπές του αρχείου συνεχίζονται. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γεωργιτσίου κ. Γιάνναρης είναι πρόεδρος τις τελευταίες δεκαετίες και θα μπορούσε να μας απαντήσει επίσημα, πού βρίσκεται σήμερα το σημαντικό αρχείο του Δημοτικού Σχολείου Γεωργιτσίου, γιατί έχει χαθεί μεγάλο τμήμα του, γιατί έχουν κλειδιά δεκάδες άνθρωποι και γιατί ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ασφάλεια του κτιρίου.

Το τεράστιο πετρόκτιστο ιστορικό Σχολείο Γεωργιτσίου, με διαστάσεις πανεπιστημίου, κτίστηκε το 1932 μετά από έρανο των ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο και Σχολαρχείο με εκατοντάδες μαθητές. Στο συγκεκριμένο κτίριο, πέρα από σχολείο, στεγάστηκε και το ιατρείο, το μεταβατικό ειρηνοδικείο και εκεί βρισκόταν μέρος του αρχείου της εκκλησίας Υπαπαντής.

Μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα αιτήματα μου, κανείς δεν μου απαντάει πού βρίσκεται το αρχείο του σχολείου και το αρχείο των δημοσίων υπηρεσιών που στέγαζε εκεί. Κανείς δεν απαντάει γιατί έχει χαθεί μεγάλο τμήμα του σημαντικού αυτού αρχείου που αποτελεί ιστορία της χώρας μας.

Το ερώτημα απευθύνεται στον πρόεδρο της κοινότητας κ. Γιάνναρη μονάχα επειδή κατέχει τη θέση του προέδρου τις τελευταίες δεκαετίες και άρα έχει άμεση ενημέρωση και επίβλεψη. Επίσης, επειδή το συγκεκριμένο ιστορικό πέτρινο κτίριο αποτελεί αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που ξεχωρίζει πανελλαδικά, είναι απαράδεκτο να μην έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό ή εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Δήμου και να καταρρέει.

Θα έπρεπε ήδη να έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του δήμου, τουλάχιστον εις μνήμην των δωρητών ομογενών από τις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.

Μετά τιμής

(*) Ιδιωτική υπάλληλος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις