ΦΛΟΡΙΔΑ. Κατά την τακτική γενική συνέλευση της οργάνωσης, το βράδυ της Δευτέρας, η βοηθός ταμία, Ειρήνη Βλήτα, ανέφερε τις προσφορές που υπήρξαν για την αγορά των κρεβατιών στην Ελλάδα. Από το ποσό που έχει αποφασιστεί, θα εξαρτηθεί εάν θα αγοραστούν και κλινοσκεπάσματα. Πριν από καιρό, ο Σύλλογος είχε ζητήσει να πληροφορηθεί πώς μπορούσε να βοηθήσει το Γηροκομείο, αλλά και το Νοσοκομείο της Σπάρτης.

Για τα χρηματικά βραβεία μίλησαν η β’ αντιπρόεδρος, Ελπίδα Λακιώτη, καθώς και η κ. Βλήτα. Oπως ανακοινώθηκε, θα δοθούν φέτος σε οκτώ μαθητές των απογευματινών κοινοτικών σχολείων Αγίου Νικολάου, του Τάρπον Σπρινγκς, Αγίας Τριάδος του Κλίαργουότερ και Αγίου Στεφάνου, του Σεντ Πίτερσμπουργκ. Οι μαθητές αυτοί τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο και πρόκειται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Γυμνάσια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λακώνων συνεδριάζει. Από αριστερά, οι: Πήτερ Βλήτας, Σοφία Κεραμάρη, Ελπίδα Λακιώτη, Δήμητρα Λαμπριανάκου, Κατερίνα Ιατροπούλου, Πήτερ Διαμαντάκος, Ειρήνη Βλήτα, Βασιλική Μπουθ, Ηλίας Παναγέας και Χάρης Ιατρόπουλος. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Τον Ιούνιο, επίσης, ο Σύλλογος Λακώνων θα δώσει χρηματικά βραβεία σε εννέα ομογενείς μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο και ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κολέγια. Η επίδοση θα γίνει κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στο κτίριο του Συλλόγου. Τα παιδιά που θα βραβευτούν θα πρέπει να γράψουν και να διαβάσουν κατά την εκδήλωση έκθεση, στην οποία θα κάνουν αναφορά, μεταξύ άλλων και στο μέλλον τους, όπως το επιθυμούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματικά βραβεία σε μαθητές θα επιδώσει, χωριστά και προσωπικά, κατά τις εκδηλώσεις των εξετάσεων στα κοινοτικά σχολεία και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Τέρης Τσαφατίνος. Ο κ. Τσαφατίνος είχε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο τις βραβεύσεις αυτές. Ο ίδιος μάλιστα είχε τιμηθεί σε προηγούμενη εκδήλωση, σε αναγνώριση του πολύχρονου έργου του. Σε ομιλία του κατά τη σχετική τελετή ο κ. Τσαφατίνος, αφού απέδωσε τιμή στους εκπαιδευτικούς, είπε ότι ο Σύλλογος έχει υποχρέωση έναντι των ελληνικών σχολείων, που μαζί με τα σωματεία «έχουν την ίδια πορεία». «Τα σχολεία είναι για να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα, ενώ τα σωματεία είναι να βοηθάνε την ελληνική γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα», τόνισε.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Λακώνων, Τέρης Τσαφατίνος, μιλά με πάθος για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Στο βήμα, η πρόεδρος, Κατερίνα Ιατροπουλου. Καθήμενο, διακρίνονται οι: Πήτερ Διαμαντάκος, Ειρήνη Βλήτα και Βασιλική Μπουθ. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Τσαφατίνος είχε ετοιμάσει βίντεο, που προβλήθηκε, με μουσική και στίχους, εμπνευσμένους από την αρχαία ελληνική ιστορία.

Κατά τη γενική συνέλευση της περασμένης Δευτέρας ο κ. Τσαφατίνος συνεχάρη το Συμβούλιο για το έργο του, ενώ υποστήριξε την ανάγκη παρουσίασης αρχαιοελληνικών θεατρικών έργων, προκειμένου, όπως είπε, «να δοθεί η ευκαιρία στην Ομογένεια να θαυμάσει τους θησαυρούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος».

Εξάλλου, η κ. Βλήτα ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχαν στο ταμείο του Συλλόγου 105.000 περίπου δολάρια.

Η πρόεδρος, Κατερίνα Ιατροπούλου, είπε ότι όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Λακώνων θα τιμήσει τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε» που γιορτάζει στις 26 Νοεμβρίου. Θα γίνει Αρτοκλασία στην εκκλησία. Τις προηγούμενες χρονιές με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, γινόταν και εκδήλωση για την επίδοση χρηματικών βραβείων σε Ελληνες εκπαιδευτικούς. Φέτος, η επίδοση θα γίνει μέσα στον ιερό ναό, μετά την Αρτοκλασία.

Νωρίτερα, η κ. Ιατροπούλου καλωσόρισε όλους και έκανε αναφορές σε διάφορα τρέχοντα θέματα του Συλλόγου.

Είπε, επίσης, ότι η πρώτη τακτική μηνιαία γενική συνέλευση του Συλλόγου, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Ο Σύλλογος θα είναι ανοικτός και πάλι από την 1η Δεκεμβρίου για τα μέλη και όλη την Ομογένεια, προσφέροντας τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο με σκορδαλιά, κάθε Παρασκευή, ενώ θα υπάρχει και ζωντανό μουσικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Στις πρώτες μετά το καλοκαίρι γενικές συνελεύσεις, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της οργάνωσης του ετήσιου χριστουγεννιάτικου εορτασμού, που συνήθως λαμβάνει χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός συμπεριλαμβάνει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με χορό, ενώ δίνει το παρών του και ο γραφικός Αγιος Βασίλης που μοιράζει δώρα στα παιδιά και φωτογραφίζεται μαζί τους.

Εορταστική εκδήλωση για την υποδοχή του Νέου Χρόνου πραγματοποίησε ο Σύλλογος Λακώνων τις προηγούμενες χρονιές και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχει ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, ανοίγονται σαμπάνιες, και κόβονται και οι πατροπαράδοτες βασιλόπιτες.

Ο Σύλλογος Λακώνων θα προετοιμαστεί, ακόμα, για την ετήσιο χορό του, που πραγματοποιείται, συνήθως, τον Φεβρουάριο.

Στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου πριν δύο χρόνια, είχε έλθει, μεταξύ άλλων παραγόντων, από τη Νέα Υόρκη και ο πρόεδρος της Παλλακωνικής, Θεόδωρος Παυλάκος. Μάλιστα είχε ενημερώσει για το συνέδριο που η Παλλακωνική είχε πραγματοποιήσει στη Λακωνία, εκείνο το καλοκαίρι.

Πηγή: ekirikas.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις