ΣΠΑΡΤΗ. Είναι γνωστή η επιχειρηµατική προσπάθεια µε έδρα τη Σπάρτη από την Sparta Gourmet. Μια εταιρεία κατά 80% εξαγωγική που παράγει και συσκευάζει επιτραπέζια ελιά Καλαµών καθώς και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κορωνέϊκη ποικιλία.

Από την έναρξη λειτουργίας της πριν από πέντε χρόνια προέβη σε συνολικές επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, µε την οικογένεια Mπάρδη – Βαλιώτη που είχε ως έδρα την Αµερική, να αποφασίζει τον επαναπατρισµό της στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στον τόπο καταγωγής της, δηµιουργώντας µία ολοκληρωµένη µονάδα παραγωγής.

Θυμίζουμε ότι ψυχή αυτής της επένδυσης υπήρξε ο Ευστάθιος Βαλιώτης, μεγάλος ευεργέτης της Σπάρτης.

H Κατερίνα Βαλιώτη, µέλος των επιχειρηµατικών οικογενειών που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, αναφέρει ότι η επιχείρηση διατηρεί δικές της εκτάσεις µε περίπου 40.000 ελαιόδεντρα και πλήρως καθετοποιηµένη παραγωγή µε ιδιόκτητο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο.

08-05-29-image-645931849f3a0.jpg
Φωτογραφία: elaiaskarpos.gr

«Το 2022 η παραγωγή από το δικό µας ελαιοτριβείο ανήλθε σε περίπου 700 τόνους ελαιολάδου. Ταυτόχρονα παρέχουµε υπηρεσίες και στη γύρω περιοχή, καθώς όσοι από τους συνεταιρισµούς ή επιχειρήσεις επιθυµούν, µπορούν να απευθυνθούν σε εµάς για την τυποποίηση ελαιολάδου. Η δυναµική αποθήκευσής µας ανέρχεται σε 4.000 τόνους προϊόντος τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στην επιτραπέζια ελιά», επισηµαίνει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή της πρώτης ύλης πραγµατοποιείται, σύµφωνα µε την κ. Βαλιώτη, εξ ολοκλήρου ψηφιακά µε αυτόµατη ζύγιση των ποσοτήτων κατά την παράδοση της ελιάς, γεγονός που µειώνει σηµαντικά το χρόνο παραλαβής. Οι τιµές είναι δηµόσιες για όλους, κάτι που σηµαίνει ότι εάν κάποιος καλέσει και ζητήσει τιµή θα λάβει την ίδια τιµή µε όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς. Ταυτόχρονα έχει ενσωµατώσει περίπου 30 παραγωγούς µε το µοντέλο της συµβολαιακής καλλιέργειας, την παραγωγή των οποίων ελέγχει µε δικούς της γεωπόνους.

«Εφαρµόζουµε την κοινή άλεση, όπου οι παραγωγοί έρχονται, παραδίδουν τα προϊόντα τους, τα οποία ζυγίζονται αυτόµατα και ανοιχτά. Ταυτόχρονα εφαρµόζουµε το µέτρο της δηµόσιας τιµής, όπου όποιος και εάν καλέσει στο εργοστάσιο και ζητήσει τιµή, θα ακούσει την ίδια τιµή µε όλους τους υπόλοιπους παραγωγούς που προηγήθηκαν. Εκτός των άλλων έχουµε ενσωµατώσει στη λειτουργία µας 30 παραγωγούς µε το µοντέλο της συµβολαιακής καλλιέργειας, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παραγόµενων προϊόντων και της πρώτης ύλης. Το γεγονός αυτό µειώνει το κόστος αναλύσεων, ενώ αποφέρει προνοµιακή τιµή για τους παραγωγούς, οι οποίοι επωφελούνται και του 50% της φοροαπαλλαγής. Όλες οι παραπάνω συνθήκες ανέπτυξαν την εµπιστοσύνη των παραγωγών προς εµάς».

Όπως γράφει το elaiaskarpos.gr, το εξαγωγικό της εκτόπισµα της Sparta Gourmet εξαπλώνεται στην Αµερική, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και πρόσφατα εισήλθε στον Καναδά. H Κατερίνα Βαλιώτη στέκεται στην προοπτική που παρουσιάζουν τα επόµενα χρόνια τόσο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, όσο και η επιτραπέζια ελιά.

«Εφόσον εξισορροπήσουν οι πληθωριστικές συνθήκες και τα κόστη σε τοµείς όπως η ενέργεια και η συσκευασία, τα δύο αυτά προϊόντα µπορούν να δείξουν την δυναµική που έχουν ανά τον κόσµο. Για τους Έλληνες αποτελούν δύο προσιτά προϊόντα που τα έχουν διαθέσιµα στην καθηµερινή τους διατροφή. Αποτελούν είδη πολυτελείας µε σηµαντικά διατροφικά οφέλη κι αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάµε. Γι’ αυτό και η µεγάλη πρόκληση για εµάς στο εξωτερικό είναι να διατηρήσουµε σταθερότητα στην τιµή και να κρατήσουµε τη θέση µας στα ράφια», εξηγεί η ίδια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις