ΣΠΑΡΤΗ. Στη Σπάρτη έφτασε το απόγευμα της 9ης Μάη, Ημέρας της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο Σπαρταθλητής και υπερμαραθωνοδρόμος, ιατρός-χειρουργός και καθηγητής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Στέργιος Αράπογλου, στο πλαίσιο μιας επικής πορείας 3 χιλιάδων χιλιομέτρων από τα Μαράσια του νομού Έβρου στις 3 Απρίλη και με τερματισμό στις 23 Μάη στην Κάτω Ζάκρο, Λασιθίου Κρήτης.

62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας

από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας (Χορτιάτης, Δίστομο, Καλάβρυτα, Λέχοβο, Κλεισούρα, Παραμυθιά, Κοντομαρί, Κάνδανο) όλους τους τόπους που υπέστησαν Θηριωδίες και Ολοκαυτώματα από τις δυνάμεις της τριπλής φασιστικής-ναζιστικής κατοχής την περίοδο 1940-1945.

Στις 10 Μαΐου, ο Στέργιος Αράπογλου θα περάσει από τα μαρτυρικά χωριά της περιοχής μας Ζούπαινα και Άγιο Δημήτριο Ζάρακα.

Στο άγαλμα του Λεωνίδα όπου έχει τερματίσει πολλές σαν Σπαρταθλητής, τον υποδέχτηκαν εκπρόσωποι από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Λακωνίας, την Ομάδα Γυναικών Σπάρτης και τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Σπάρτης και έκαναν την ακόλουθη δήλωση :

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ιατρού Στέργιου Αράπογλου να τρέξει 3000 χλμ για να τιμήσει τα θύματα των Ναζί και τον καλωσορίζουμε σήμερα εδώ στη Λακωνία, όπου οι κάτοικοί της υπέστησαν τρομερές θηριωδίες από τους ναζί και τους συνεργάτες τους και είχαν πάνω από 1100 νεκρούς κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής 1941-44, όπως τους 11 που εκτελέστηκαν στο παλιό νεκροταφείο της Σπάρτης, τους 118 στο Μονοδένδρι, τους 24 στο νοσοκομείο της Σπάρτης, τους 40 στον Πασσαβά του Γυθείου, τους νεκρούς στη Ζούπαινα, στον Άγιο Δημήτριο Ζάρακα, στην Αράχωβα, στην Τρύπη και αλλού.

Τα εγκλήματα των ναζιστών-φασιστών δεν τα ξεχνάμε και στεκόμαστε απέναντι στα ναζιστικά-φασιστικά μορφώματα. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις