ΣΠΑΡΤΗ. Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΝΠΠΠ), στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Δε., 22/5) συνεχίζοντας τις προσπάθειες του «για πρωτοποριακές πολιτιστικές πρωτοβουλίες», ενέκρινε τη διοργάνωση μιας ιδιαίτερα σημαντικής εκδήλωσης, αφιερωμένης στους διάσημους ιστορικούς οργανοποιούς Αναστάσιο και Επαμεινώνδα Σταθόπουλο (αρχές 20ου αιώνα, με καταγωγή από τη Μαγούλα Σπάρτης), το τριήμερο 30/6-2/7/2023, στη Σπάρτη.

Δράσεις

  • Master Class Οργανοποιίας
  • Έκθεσης μουσικών οργάνων
  • Μουσική εκδήλωση

Έτσι:

1. Masterclass Οργανοποιίας, με καλεσμένο τον Ιταλό Οργανοποιό Λορένζο Λίππι (Lorenzo Lippi -www.Lippi.net) το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με εμπειρία στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο Lorenzo Lippi είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Ιταλούς οργανοποιούς, γνωστός για τα εκλεπτυσμένα έργα του και για την υψηλή ποιότητα ήχου των οργάνων του. Ξεκίνησε την καριέρα του κυρίως με την κατασκευή μπαρόκ και αναγεννησιακών οργάνων και αργότερα, για χρόνια, με κλασικές κιθάρες και μαντολίνα. Διδάσκει στο «Civica Scuola di Liuteria» του Μιλάνου από το 1979 και είχε ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση μεγάλου μέρους των σημερινών Ιταλών και όχι μόνο, οργανοποιών. Είναι γνωστός επίσης για τις οργανολογικές και τεχνολογικές του μελέτες, ενώ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικών με την οργανοποιία. Πρόσφατα συνέβαλε με άρθρα του στη νέα έκδοση του «Grove Dictionary of Musical Instruments». Συχνά προσκαλείται να δώσει διαλέξεις και master class στο εξωτερικό.

Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο και το Χρυσό Μετάλλιο στον Τρίτο Διεθνή Διαγωνισμό Κατασκευής Οργάνων, στο Pisogne (BS).

Αρκετοί μουσικοί σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, ΗΠΑ, Ελβετία, Κίνα, Κορέα, Ταϊβάν, Μεξικό και Ελλάδα) ερμηνεύουν με τα όργανα του Lorenzo Lippi.

  • Η διάρκεια του Masterclass θα είναι από το απόγευμα της Παρασκευής, 30/6 έως το πρωί της Κυριακής, 2/7.

2. Η Έκθεση Μουσικών Οργάνων θα αφορά ιστορικά όργανα της οικογένειας Σταθόπουλου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό στη διάρκεια του τριημέρου.

3. Η μουσική εκδήλωση θα είναι μια συναυλία με ντουέτο μαντολίνο-κιθάρα, της Αθηναϊκής Μαντολινάτας ‘Νικόλαος Λάβδας’, με εκτελεστές τους δασκάλους της Αθηναϊκής Μαντολινάτας κκ. Γιώργο Γουμενάκη και Μιχάλη Σιδηρόπουλο, και θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής (30/6).

Στην Πνευματική Εστία Σπάρτης

  • Οι εκδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στις αίθουσες «Γ. Περδικλώνης» (το σεμινάριο) και «Αλ. Κουρής» (η έκθεση), ενώ στον αύλειο χώρο «Αλ. Παπαδολιάς» θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις