ΣΠΑΡΤΗ. Ήταν 26 Μαίου του 2019, ημέρα Κυριακή. Οι Σπαρτιάτες ψήφιζαν για να εκλέξουν δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο. Από τότε πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια. Μια τρανή απόδειξη ότι ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, ποτέ δεν πρέπει να χάνεται και ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι.

Κάθε δημοτική αρχή κρίνεται στο τέλος της θητείας της. Για το έργο της, για τη διαχείριση, για την προετοιμασία της για τα επόμενα χρόνια, για το ύφος πολιτικής και το ήθος στη σχέση της με τον πολίτη. Η δημοτική αρχή της Σπάρτης θα κριθεί στις 8 Οκτωβρίου 2023 όπως και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στις εκλογές κρίνονται πολύ αυστηρά όσοι είχαν την εξουσιοδότηση από τους πολίτες να διοικήσουν, αυστηρά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους. Κρίνονται επίσης και όσοι κατέρχονται για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών χωρίς προηγούμενη θητεία στον δήμο.

Στις εκλογές της 26ης Μαίου 2019 δεν κρίθηκε τελικά ο δήμαρχος της Σπάρτης. Χρειάστηκε, οι πολίτες, να προσέλθουν στην κάλπη και την επόμενη Κυριακή για να εκλέξουν δήμαρχο τον Πέτρο Δούκα και το 40μελές δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή συνολικά 4 παρατάξεων.

Η θητεία της δημοτικής αρχής Σπάρτης υπό τον Πέτρο Δούκα αντιμετώπισε, όπως κάθε δήμος και κάθε φορέας στον κόσμο, την πανδημία του κορονοϊού που επέφερε την υγειονομική κρίση. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σπάρτης σε κάθε απολογισμό του, ο δήμος Σπάρτης ως οργανισμός διοίκησης είναι αποδεκατισμένος από στελέχη και προσωπικό. Η γενικότερη οικονομική κρίση με τις εκφάνσεις της στην ενέργεια και στην καταναλωτική οικονομία διαμόρφωσε ακόμα πιο δυσχερείς συνθήκες και στενά περιθώρια για το έργο και τις υπηρεσίες του δήμου Σπάρτης. Κοντά σε αυτά και οι σημαντικές μειώσεις των χρηματοδοτήσεων από το κεντρικό κράτος. Όπως σημειώνει ο Πέτρος Δούκας υπάρχουν και χρέη του παρελθόντος ενώ δεν διστάζει να πεί ότι παρέλαβε ένα δήμο μπάχαλο.

Σήμερα ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας αναφέρει ότι ξεκινά ένας οργασμός έργων στον δήμο. Μπορεί να είναι κι έτσι, μένει να αποδειχθεί, αλλά με δυσκολία μιας και η αντιπολίτευση έχει πλέον «κατεβάσει τα όπλα» και δεν ασκεί την ανάλογη κριτική, παρόλο που βαίνουμε προς εκλογές. Προέχει η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Θα κριθεί η δημοτική αρχή Σπάρτης σε δύο φάσεις. Αρχικά από το αν είναι εφικτή η κάθοδός της και πάλι στις εκλογές με ολοκληρωμένο και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Στη συνέχεια από το αν και κατά πόσο θα κατορθώσει να λάβει την εμπιστοσύνη των πολιτών ώστε να διοικήσει και πάλι τον δήμο ή αν θα περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να είναι και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος. Εικάζουμε ότι αυτός ο πόθος σημαίνει ότι σε περίπτωση επανεκλογής του θα ολοκληρώσει το έργο που δεν έχει γίνει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενώ στο ενδεχόμενο μη εκλογής του θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης για τον συγκεκριμένο κρίσιμο ρόλο του.

Το 2019 στις εκλογές της 26ης Μαίου σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Με τον Σταύρο Αργειτάκο να προηγείται 9% του Πέτρου Δούκα οι εκλογές κρίνονται την επόμενη Κυριακή όπου σημειώνεται ανατροπή και τις εκλογές κερδίζει ο Πέτρος Δούκας με 16% διαφορά από τον Σταύρο Αργειτάκο:

Πέρασαν 4 χρόνια από τις 26 Μαίου 2019. Σήμερα, 26 Μαίου 2023 ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» Βαγγέλης Βαλιώτης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και ο τέως αντιδήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, διεκδικούν τη δημαρχία Σπάρτης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις