ΜΥΣΤΡΑΣ. Την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παλαιολόγεια 2023» του Δήμου Σπάρτης εις μνήμην του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ) σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης πραγματοποίησε επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Ηθικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Αξίες από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και στον Νεότερο Ελληνισμό».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Μιχαήλ Σταθόπουλος και ακολούθησε εισαγωγική ομιλία της Καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη- Καραμάνου, Επίτιμης Διευθύντριας του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Στη συνέχεια ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διαλέξεων του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π, οι καθηγητές: κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, κα Σοφία Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κα Μαρία Λιάτση, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κ. Ιωάννης Πολέμης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χαιρετισμό αλλά και επίκαιρη αναφορά στο Βυζάντιο έκανε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας αναφερόμενος τόσο σε κυρίαρχα θέματα της Βυζαντινής Πολιτείας όσο και σε εντυπωσιακές λεπτομέρειες της Βυζαντινής Ιστορίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση επίσης : ο Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ Τσάλτας, ως Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας & Σπάρτης, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Σπάρτης κα Γ. Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σπάρτης κα Μ. Χάντζου, η π. Αντιπεριφερειάρχης κα Ντ. Τζανετέα, η Υποψήφια Βουλευτής Λακωνίας Μαρία Φραγκή - Χαντζάκου, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κα Α. Κανελλοπούλου και ο Πρόεδρος των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Δημήτριος Καστάνης. Χαιρετισμό απηύθυναν εγγράφως ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής κ. Νικόλαος Ζαχαριάς.

Στο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π εκτέθηκαν, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ενδυμασίες της βυζαντινής περιόδου που μελέτησαν, σχεδίασαν και φιλοτέχνησαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Παντανάσσης Μυστρά, καθώς και έργα καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης.

Χορηγοί - υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν:

  • Mystras Grand Palace Resort and Spa
  • NOTOS FORUM- Ηλίας Μπόνος
  • Studio Kouros - Τάκης Κούρος
  • «Μωρέως Ήδιστα» - Χαραμής
  • Παραδοσιακά - Εκκλησιαστικά είδη Μαυρόγιαννης

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ημερίδας μίλησαν στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταθόπουλος και η επίτιμη διευθύντρια του ΙΝΕΒΥΠ κ. Ξανθάκη. Αναφέρθηκαν και οι δύο στη σημασία της αποστολής του ΙΝΕΒΥΠ και στην ανάγκη της στήριξής του από την Πολιτεία και της επαρκούς στελέχωσής του, κυρίως με ερευνητές.

Σκοπός του ΙΝΕΒΥΠ

Να διεξάγει έρευνα σε όλο το φάσμα του Βυζαντινού Πολιτισμού: Αρχαιολογία, Τέχνη, Ιστορία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Δίκαιο, Επιστήμες, και Δημώδη Παράδοση κατά τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή εποχή. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη μελέτη της Πελοποννήσου και ειδικότερα στην περιοχή της Λακωνίας.

Να προωθεί την έρευνα σε διεθνές επίπεδο και τη συνεργασία με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Να οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες για τον Βυζαντινό Πολιτισμό.

Να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης μεταπτυχιακών φοιτητών των προαναφερθέντων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και άλλων ομοειδών Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής. Επίσης στο Ινστιτούτο μπορεί να εκτελείται μέρος ή και το σύνολο της διδακτορικής διατριβής υποψηφίων διδακτόρων.

Για περισσότερα αναφορικά με τη δράση, τα συνέδρια, τις εκδόσεις και το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://inevyp.kalamata.uop.gr/

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις