ΣΠΑΡΤΗ. Υπό την Αιγίδα του Δήμου Σπάρτης συνεχίζονται τα σεμινάρια ιστορικο - φιλοσοφικού λόγου, του Απόστολου Λ. Πιερρή, στη Σπάρτη.

  • «Συναντήσεις Σπάρτης» | 9 – 12/6/2023 | 8η Συνάντηση

Συνεχίζεται το δοκιμασμένο τριλογικό μοντέλο συναρτημένων σεμιναρίων, προσαρμοσμένο στον χαρακτήρα των ημερών.

Ο γενικός τίτλος της τριλογίας ας είναι: Απόλλων, Σπάρτη και το «Τέλος» της Ιστορίας

  • Παρασκευή 9 Ιουνίου, στο Παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης (20:30)

Τις Παρασκευές ξετυλίγουμε την αρμονία του κύριου Προγράμματος, που την φετινή περίοδο έχει να κάνει με την εστιακή θέση της Σπάρτης στην παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό.

Όπως λέει ο Πιερρής, «Κατά παρέκκλιση λοιπόν από το προανηγγελμένο θέμα, χωρίς να προδίδω όμως το αξονικό νόημα των φετινών αναζητήσεών μας, θα συγκεφαλαιώσω τί έχουμε κερδίσει για την ουσία και το νόημα του Σπαρτιατικού θαύματος».

Τίτλο επιγράφει:

Ελευθερία και Τελειότητα - Ο Σκοπός της Κοινωνικότητας και το Παράδειγμα της Σπάρτης

[Για κείμενο βάσης θα μας χρησιμεύσει η ανάλυση του Πολύβιου για τις δυο μόνες άριστες οργανώσεις της ανθρώπινης συνύπαρξης σε πολιτική κοινωνία, οριζόμενες από τον τιθέμενο τελικό σκοπό, Σπάρτη και Ρώμη].

  • Κυριακή 11 Ιουνίου, στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου, (Λυκούργου, 20:30)

Ο τρόπος ζωής που ικανοποιεί τις βαθύτερες αξιώσεις της ανθρώπινης φύσης, γαληνεύει την ψυχή και θεμελιώνει τον υψηλό πολιτισμό που τον εκφράζει. Έτσι από την γυμναστική αγωγή προήλθε η πλαστική Μορφή του κάλλους, και από την εορταστική παιδιά της αιωνιότητας προέκυψε το Μέλος (λυρική ποίηση, μουσική, χορός). Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Σπαρτιατικού φαινομένου κατά την εποχή ακμής της πόλης στους πρώιμους και μέσους αρχαϊκούς χρόνους. Έτσι αισθανόντουσαν τον εαυτό τους οι ίδιοι οι Λακεδαιμόνιοι, και έτσι εθεωρούντο από τους άλλους Έλληνες.

Η Σπάρτη στήθηκε με άξονα το Απολλώνιο πνεύμα.

Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας θα μιλήσει με θέμα:

Το Αίνιγμα της Ύπαρξης και το Μειδίαμα του Κούρου

Η Ανακτορεία της Μορφής

Σπαρτιατική Αρχή και Διαμόρφωση Μέλους και Γλυπτικής

Αλκμάν και ο Κούρος της Φιγαλείας

  • Δευτέρα, 12 Ιουνίου, στο Παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης (20:30)

«Ευκαιρίας δοθείσης, και επειδή ζούμε στις ημέρες μας τεκτονικές αλλαγές του παγκόσμιου συστήματος σε μια μεγάλη Εποχή Μεταβολών, αλλά παντελώς διαφεύγει από την εξιδιασμένη ρηχότητα της Ευρωπαϊκής μεταπαρακμής, δηλαδή πολιτισμικού θανάτου, η ουσία και το νόημα των εξελίξεων, θα διαρθρώσω στο τρίτο μέλος της ενότητας μια κλασσική μελλοντολογία του παρόντος».

Ποιο το μέλλον του ανθρώπου, ποιος ο ρους της ιστορίας, και ποια είναι η σημασία και ο ρόλος της Σπάρτης στα Ερχόμενα, των οποίων την βουή ακούει ο Ελληνιστικός λόγιος, αλλά καθαρά ορά ο Πινδάρειος σοφός του Απόλλωνα.

Το πώς προσλαμβάνει το θαύμα της Σπάρτης και την αξία του κλασσικού αυτός που πεθαίνει, ο θνήσκων Ευρωπαϊκός πολιτισμός, δεν έχει καμμιά σημασία. Ακόμη πιστεύει άνους ότι με την βούληση του υποκειμένου αλλάζεις την φύση των πραγμάτων, καθορίζεις τις ιστορικές εξελίξεις και διαμορφώνεις την μοίρα.

«Χρειάζεται Αυγούστεια τομή», λέει ο Πιερρής, όπως έγραψε στο προλογικό του σημείωμα παραπάνω.

Τίτλος ενδεικτικός:

Μαντεία Απόλλωνος

Η Σπάρτη και το Ξετύλιγμα του Χρόνου στο Μέλλον

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις