ΕΛΛΑΔΑ. Οι ρίζες τους κρατούν από την Ελλάδα, αλλά η ζωή και τα συμφέροντά τους είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αναζήτησαν κάποτε (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) μια καλύτερη τύχη στην ξενιτιά και τελικά βρήκαν σε αυτή τη δική τους «Ιθάκη».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στη Βρετανία, στην Ευρώπη. Εκεί δημιούργησαν αμύθητες περιουσίες, με assets αξίας δισεκατομμυρίων στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι περισσότεροι δεν ξεχνούν την πατρίδα. Αρκετοί από αυτούς την επισκέπτονται συχνά. Κάποιοι διατηρούν στην κατοχή τους εδώ και ακίνητα, προς εκμετάλλευση, ως έδρα ή και εξοχικά.

Στην πράξη αποδεικνύεται όμως ότι οι, ελληνικής καταγωγής, billionaires στην πλειοψηφία τους προτιμούν να «απέχουν» επενδυτικά ή επιχειρηματικά από τη χώρα των προγόνων τους. Οι βαθύπλουτοι Greeks του εξωτερικού δεν συνηθίζουν να «κοιτούν» προς Ελλάδα και αυτό αποτελεί τον «κανόνα». Σαφώς, υπάρχουν και οι «εξαιρέσεις» του. Οι πιο λίγοι δηλαδή. Αυτοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διάφορους τρόπους στην ελληνική αγορά. Ίσως γιατί την εμπιστεύονται πιο πολύ από άλλους και συνάμα έχουν την διάθεση και την υπομονή να ψάξουν και ευκαιρίες στους τομείς του ενδιαφέροντος τους.

Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η δεκαετής οικονομική ύφεση «απομάκρυνε» πολλούς από τη χώρα. Ενδεχομένως πέρα από την κρίση έπαιξε το ρόλο της και η στάση των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στους επενδυτές, αν και πλέον τα νέα θεωρούνται καλά (με ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και νέα deals, με φόντο την πολιτική σταθερότητα και την πορεία της εγχώριας οικονομίας).

Μια άλλη απάντηση στο «γιατί;» άλλωστε είναι ότι (προφανώς) οι «αδιάφοροι» έχουν αφοσιωθεί στις business τους στους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν κάποτε και δεν σκοπεύουν να αλλάξουν τα μετερίζια τους.

Ποιός ανήκει στις «εξαιρέσεις»;

Ενεργός επενδυτικά και επιχειρηματικά στην Ελλάδα δηλώνει και ένας άλλος «Αμερικάνος»: ο μεγιστάνας της «πράσινης» ενέργειας, από τους πρωτοπόρους του κλάδου των ΑΠΕ, Τζορτζ Σακελλάρης, ιδρυτής της Ameresco.

Πρόεδρος και CEO του εισηγμένου στο αμερικανικό χρηματιστήριο «κολοσσού», ο καταγόμενος από το Βασσαρά Σπάρτης με περιουσία 1,1 δισ. δολ. σε real time (1,3 δισ. δολ. τους προηγούμενους μήνες), ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι με την θυγατρική Ameresco Energy Hellas S.A. σε κοινοπραξία με την ελληνική Sunel Group την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου της Cero ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ στη Δράμα (το πρώτο που θα λειτουργήσει με το καθεστώς Purchase Power Agreement -διμερή συμβόλαια αγοράς ενέργειας).

Προηγήθηκε το αιολικό πάρκο 9,2 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά, από τον ελληνικό βραχίονα της Ameresco μαζί με τη ResInvest και ο ίδιος είχε πει παλαιότερα «ξεκινάμε από μικρά έργα και σταδιακά θα επεκταθούμε και σε μεγαλύτερα, μέσα από συνεργασίες joint venture με ελληνικές εταιρείες».

Τέλη Απριλίου του 2023, ανακοινώθηκε μια μεγάλης έκτασης συνεργασία της Ameresco με τον Όμιλο Sunel για την από κοινού διεκδίκηση έργων συνολικής ισχύος άνω των 1,5GW σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Βρετανία, Ισπανία, Ρουμανία και Ιταλία, με εκτιμώμενη συνολική αξία άνω των 500 εκατ. δολ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις