Την αποστολή εκτιμητών γεωπόνων αλλά και τη μέριμνα για ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών που βρίσκονται εκτός κάλυψης ΕΛΓΑ ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Τσακίρη ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Τους τελευταίους δύο περίπου μήνες σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας διαδοχικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιες πρωτογενείς αλλά και δευτερογενείς καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πρωτογενών καταστροφών εντοπίζεται στην παραγωγή σανοειδών (τριφύλι, κριθάρι, βρώμη κλπ), καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 2.000 στρέμματα αυτού του είδους έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ανάλογες ζημιές έχει υποστεί και η παραγωγή κερασιών στην περιοχή του οροπεδίου Φολόης, η οποία έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό μη εμπορεύσιμη.

Δευτερογενείς καταστροφές, εξαιτίας προσβολών από διάφορα παθογόνα, προκλήθηκαν σε καλλιέργειες αμπελιών (περονόσπορος), εσπεριδοειδών, καλαμποκιών, ελαιόδεντρων και οπωροκηπευτικών. Ιδίως τα εναπομείναντα από την πυρκαγιά του 2021 ελαιόδεντρα, τα οποία βρίσκονται στη φάση δεσίματος του καρπού, δέχθηκαν ένα καίριο πλήγμα που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στη δραματική μείωση της παραγωγής. Η κατάσταση αυτή συνιστά μεγάλο οικονομικό πλήγμα για τους παραγωγούς, που βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να χάνονται κόποι και έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς, σε μια στιγμή μάλιστα που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγή και το εισόδημά τους. Είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να κινητοποιηθεί άμεσα και οι γεωπόνοι – εκτιμητές του να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές, στο πλαίσιο του κανονισμού, ώστε να υπάρξουν έγκαιρα τα πορίσματα για την αποζημίωση των πληγέντων.

Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι παραγωγοί σανοειδών, εκτιμώντας ότι οι καλλιέργειές τους δεν θα αντιμετώπιζαν αυτές τις πρωτοφανείς στα χρονικά μεταπτώσεις του καιρού με τις αλλεπάλληλες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, δεν είχαν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛΓΑ. Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως εξετάσετε, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις φυσικές καταστροφές, τη δυνατότητα παροχής οικονομικών ενισχύσεων για τους εν λόγω παραγωγούς, σε μια περιοχή που πολλαπλώς έχει πληγεί από πυρκαγιές και άλλες θεομηνίες».

Τηλεφώνημα σε Λυκουρέντζο

Ο κ. Γεωργιόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο ενημέρωσε για τις ζημιές και ζήτησε την άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις. Ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι, εντός του πλαισίου του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα υπάρξει μέριμνα για αυτοψίες από γεωπόνους, η οποία θα εξελιχθεί με πορίσματα που θα καθορίσουν και τις αποζημιώσεις των πληγέντων. Ως προς τις περιπτώσεις των εκτός κανονισμού ζημιών, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σχετική έκθεση από την Περιφέρεια η οποία να αποσταλεί πλέον στη νέα Κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα των ενισχύσεων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις