ΣΠΑΡΤΗ. Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει

  • εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA229,
  • με τίτλο: «ClimAct Now!»,
  • την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στις 6:00 μ.μ.,
  • στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου.

Συντονιστής του Προγράμματος το 3ο ΓΕΛ Σπάρτης

Το σχολείο, που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, συνεργάζεται : 1) με το Γενικό Λύκειο στη Ρουμανία Liceul Teoretic Miron Costin Pascani (Πασκάνι, κοντά στο Ιάσιο), 2) με το σχολείο από την Πορτογαλία Agrupamento de Escolas de Frazão, Paços de Ferreira (Πόρτο) και 3) με το Ιδιωτικό Λύκειο Πληροφορικής και Τεχνολογίας στη Σερβία Srednja skola za informacione tehnologije (Βελιγράδι).

Αφορμή για το θέμα του Σχεδίου «ClimAct Now!» είναι η κλιματική αλλαγή και έχει βασικό σκοπό την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας του πλανήτη. Κάθε σχολείο ανέπτυξε συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με θέμα σχετικό με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής του σχολείου υποδοχής .

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες κινητικότητες:

  • 1η Πασκάνι, Ρουμανία, «Ζώντας με μηδενικό αποτύπωμα», 17-23 Οκτωβρίου 2021
  • 2η Πόρτο, Πορτογαλία, «Η πρόκληση του ωκεανού», 8-14 Μαΐου 2022
  • 3η Σπάρτη, Ελλάδα, «Τρέφομαι με τρόπο που προστατεύει το περιβάλλον», 16-22 Οκτωβρίου 2022
  • 4η Βελιγράδι, Σερβία, «Βιώσιμες πόλεις», 23-29 Απριλίου 2023

Σχέδιο Διεθνικής Ανταλλαγής Μαθητών

Το Σχέδιο Διεθνικής Ανταλλαγής Μαθητών είχε αρχικά διετή διάρκεια αλλά λόγω πανδημίας επεκτάθηκε κατά ένα έτος και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια, επί τόπιες έρευνες, πειράματα, διαγωνισμούς και μετακινήσεις, αναδείκτηκε ως πρώτη προτεραιότητα να επιτευχθεί η συνεργασία σε θέματα αειφορίας βιωσιμότητας και περιβάλλοντος και η ενίσχυση της οικολογικής ευαισθησίας των συμμετεχόντων αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Στους παιδαγωγικούς στόχους περιλαμβάνονταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε θέματα αειφορίας, η εμπειρία διεθνούς συνεργασίας με καθηγητές και μαθητές διαφορετικής κουλτούρας, η βελτίωση των δεξιοτήτων στις ξένες γλώσσες καθώς και η χρήση ΤΠΕ και σύγχρονων εργαλείων μάθησης.

Σε όλα τα στάδια υλοποίησης του Σχεδίου εφαρμόστηκε αξιολόγηση της καινούριας γνώσης, των δεξιοτήτων και των αξιών που απέκτησαν οι συμμετέχοντες με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και εκθέσεις με απώτερο στόχο την διερεύνηση του ποσοστού επίτευξης των στόχων του προγράμματος που σχετίζεται με την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής περισσότερο φιλικού για τον πλανήτη μας.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και των μελών της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με τους στόχους και τη διαχείριση του Σχεδίου καθώς και τα μαθησιακά οφέλη που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στις 4 ροές κινητικότητας.

  • Επίσης θα παρουσιαστούν τα εκπαιδευτικά προϊόντα που παρήχθησαν με αφορμή το Σχέδιο όπως ο Οδηγός Πράσινης Διαβίωσης, Βασικοί κανόνες ανακύκλωσης, Βιβλίο συνταγών με υλικά που έχουν ξεμείνει, Σενάρια και μικροδραστηριότητες μαθημάτων, Έκθεση Έργων Τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, Έκθεση Φωτογραφιών, Δεντροφυτεύσεις και Καθαρισμός πάρκων, Επισκόπηση εργαστηρίων και πειραμάτων, Κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί και γενικά υλικό από τις Εργασίες των μαθητών.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ενδεχόμενες ερωτήσεις.

Επιπλέον θα απονεμηθούν στους συμμετέχοντες μαθητές πιστοποιητικά κινητικότητας Europass και θα τιμηθούν με αναμνηστικές πλακέτες οι υποστηρικτές και συνεργάτες του Σχεδίου.

Ο σκοπός

Ο σκοπός, όπως λέει και η μέχρι τώρα Δ/ντρια του 3ου ΓΕΛ Σπάρτης, Βίκυ Σκούφη, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Κινητικότητας είναι «η προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η εξωστρέφεια και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της σχολικής κοινότητας.

Επιπρόσθετα η διοργάνωση αυτής της τελικής εκδήλωσης επιβεβαιώνει την βαθιά πεποίθηση του Συλλόγου Διδασκόντων ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό προς την κοινωνία και να αποβλέπει στη συνεργασία με όλους τους φορείς με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού.»

  • Η Διευθύντρια του 3ου ΓΕ.Λ. Σπάρτης: Βασιλική Σκούφη
  • Μέλη Παιδαγωγικής Ομάδας ευρωπαϊκών Σχεδίων: Αικατερίνη Εξωμανίδη, Αιμιλία Μπουρίκου

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις