ΣΠΑΡΤΗ. Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου το 1ο Διεθνές Φόρουμ Σπαρτιατικών Σπουδών, που διοργάνωσε ο Δήμος Σπάρτης, το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νόττινγχαμ και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών.

«Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και Βυζαντινή λάμψη της πόλης και του Δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο Χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα Δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα Δήμο που να ξεχωρίζει για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του και που να ξεχωρίζει ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού», υπογράμμισε ο Πέτρος Δούκας.

Τετραήμερο Φόρουμ

Για τέσσερις ημέρες, σπουδαίοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες από όλες την υδρόγειο, κατέθεσαν τις γνώσεις τους αναφορικά με θέματα που αφορούν την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης και της Λακωνίας.

Όπως τόνισε ο Πέτρος Δούκας, «Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, παρουσιάστηκαν σημαντικές μελέτες που φώτισαν άγνωστες πτυχές της δομής της αρχαίας Σπάρτης, ενώ παράλληλα συνδέθηκαν και με τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την πόλη και την ιστορία της σήμερα.»

  • Τα ιδιαίτερης σημασίας συμπεράσματα του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σε έντυπες εκδόσεις.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κος Πέτρος Δούκας κατά τις δηλώσεις του στην έναρξη του συνεδρίου σημείωσε:

«Θερμές ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ και στη Καθηγήτρια Χρυσάνθη Γάλλου, και στην Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών για το πραγματικά μοναδικό και φοβερό Συμπόσιο σπαρτιατικών μελετών!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σπάρτης και των Σπαρτιατικών μελετών, συγκεντρώθηκαν στη Σπάρτη τόσοι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και μελετητές!

  • Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να αναδείξουμε όχι μόνο την αρχαία και Βυζαντινή λάμψη της πόλης και του Δήμου, αλλά να βάλουμε τη Σπάρτη στο Χάρτη της Ευρώπης, όχι σαν μια μικρή επαρχιακή πόλη 17 χιλιάδων κατοίκων ή ως ένα Δήμο 36-37 χιλιάδων κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον (πέρα από την ένδοξη αρχαία ιστορία της), αλλά σαν ένα Δήμο που να ξεχωρίζει για την ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ του και που να ξεχωρίζει ως σύγχρονο κέντρο παραγωγής ιδεών και πολιτισμού!

Σε καμία άλλη σχετικά μικρή επαρχιακή πόλη της Ευρώπης δεν γίνονται όσα γίνονται στη ΣΠΑΡΤΗ! Και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους και γρηγορότερους ρυθμούς!»

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια αρχαιολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Δρ. Χρυσάνθη Γάλλου τόνισε:

«Θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, το Ν.Π.Π.Π. του Δήμου Σπάρτης και την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών για τη συμπόρευση στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου να αναδείξει την πολυπλοκότητα του φαινομένου της αρχαίας Σπάρτης και την επίδρασή της στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής πολιτικής και πνευματικής σκέψης πέρα από τις πολυάριθμες καταχρήσεις της αρχαίας ιστορίας της, καθώς και να διαθέσουμε την έρευνα μας στο ευρύτερο, εξωακαδημαϊκό, κοινό, ενθαρρύνοντάς έτσι την συμμετοχή του πολίτη στη μετασχηματιστική έρευνα για την αρχαία Σπάρτη»

Τέλος, η κα Μάρθα Ηλιοπούλου (Φιλόλογος - Ειδική Παιδαγωγός | «Εξέλιξη» - Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου), εκπροσωπώντας την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, σημείωσε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών της πόλης μας στην έρευνα, μελέτη, επικοινωνία και παρέμβαση σε θέματα που αφορούν το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική κληρονομιά της Σπάρτης και της ευρύτερης περιοχής και, κυρίως, στη σύνδεση της κληρονομιάς αυτής με το σήμερα, «παιδεύοντας» -με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου- τους νέους και τις νέες της Λακωνίας. Διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Πολιτισμός είναι Παιδεία και η Παιδεία είναι Πολιτισμός!

Ο Δήμος Σπάρτης, το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ, και η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών, εκφράζουν ευχαριστίες «σε όλους όσοι εργάστηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα του συνεδρίου, τους χορηγούς επικοινωνίας, «Λακωνικό Τύπο», Lakonikos.gr και την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και ιδιαίτερα το «Vachos Radio» και τον κ. Πέτρο Καπερναράκο για τη δωρεάν κάλυψη του συνεδρίου, την κ. Μεταξία Παπαποστόλου και το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση και το υπουργείο Πολιτισμού.»

Επίσης ευχαριστίες απευθύνονται και προς την Κοσμητεία Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νόττινγχαμ και την Εταιρεία Προώθησης των Ελληνικών Σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.

Θερμές και ιδιαίτερες ευχαριστίες και «σε όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές που ταξίδεψαν στην πόλη της Σπάρτης, προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους και κυρίως την αγάπη τους για την πόλη, στην οποία έχουν αφιερώσει τις έρευνες και τις μελέτες τους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις