ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Το απόγευμα της Τετάρτης όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, όπου φιλοξενούνται προσωρινά διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στην Πύλο, έγινε αποδέκτης έντονης διαμαρτυρίας από μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέοι υποστήριξαν ότι είναι παράλογο η κ. Σακελλαροπούλου να συμφωνεί με το φράχτη στον Έβρο αλλά παράλληλα να στηρίζει τους μετανάστες, ενώ κατά την αποχώρησή της από το σημείο φώναξαν «ντροπή».

Χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι η αμήχανη στάση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Πολίτης: «Είμαστε εδώ για τους πρόσφυγες που κάθε μέρα η κυβέρνηση της ΝΔ υπό τη δική σας προεδρία τους κάνει αυτά που τους κάνει, τους σκοτώνει (!) στον φράχτη του Έβρου και ρίχνει τις βάρκες στο Αιγαίο»…

ΠτΔ: «Σκεφτείτε,αυτά τα σαπιοκάραβα που φορτώνουν διακινητές και κάνουν το εμπόριο, πόσες ευθύνες ακόμη υπάρχουν. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα λέτε».

Πολίτης: «Κι εσείς τι κάνατε γι’ αυτό;»

ΠτΔ: «Θα το λύσουμε εσείς κι εγώ τώρα εδώ;»

Πολίτης: «Εσείς ήρθατε εδώ»

ΠτΔ: «Ναι γιατί όταν ακούω φωνή έχω μια προσέγγιση δημοκρατική. Δεν μου αρέσει ο μονόλογος, σας ακούω»

Πολίτης: «Τη δημοκρατική σας προσέγγιση την είδαμε στον φράχτη που φωτογραφίζεστε και στην τυμβωρυχία και εδώ και αλλού και στα Τέμπη

ΠτΔ: Ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας μου.

Πολίτης: Την προστασία της πατρίδας την είδαμε με τους 59 νεκρούς.

ΠτΔ: Κοιτάξτε, είναι παραμονές εκλογών, εγώ δεν κατεβαίνω στις εκλογές, εσείς ναι...

Πολίτης: Σας παρακαλώ πολύ. Εμείς δεν κατεβαίνουμε σε εκλογές, είναι ντροπή αυτό, ντροπή»

Η εκτίμηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα, περί τα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενός αλιευτικού σκάφους στο οποίο - με βάση στοιχεία προς τις ελληνικές Αρχές από τις αντίστοιχες της Ιταλίας - υπολογίζεται ότι μπορεί και να επέβαιναν περί τους 700 με 750 ανθρώπους.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και με εντολή του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, όπως και ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, προέβησαν άμεσα σε ενέργειες για την προώθηση στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στρωμάτων, κλινοσκεπασμάτων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ βρέθηκαν και οι ίδιοι επιτόπου.

Ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε και από τον μηχανισμό του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος της οποίας Θανάσης Βασιλόπουλος και άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του δήμου βρέθηκαν επίσης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το μεσημέρι αφίχθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, με το σκάφος “Mayan Queen IV”, οι συνολικά 104 διασωθέντες - οι οποίοι δηλώνουν υπήκοοι Πακιστάν, Συρίας, Αιγύπτου και Παλαιστίνης.

Σε συναγερμό τέθηκαν τα νοσοκομεία Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Παναρκαδικό Τρίπολης και Σπάρτης, ενώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρέθηκαν και μονάδες του ΕΚΑΒ της Περιφέρειας, αλλά και από την Αθήνα απ’ όπου αφίχθηκαν - και θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο λιμάνι της Καλαμάτας - και 2 ειδικές μονάδες Ιατρικής Καταστροφών.

Από τους διασωθέντες που έφθασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας 17 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας - όπου νωρίτερα είχε γίνει ήδη αεροδιακομιδή άλλων 4 -, ενώ οι υπόλοιποι κατέλυσαν στους χώρους των αποθηκών του λιμανιού, όπου είχαν ήδη εγκατασταθεί οι απαραίτητες υποδομές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις