ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Δ. Σ. και τα Μέλη της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος», εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια του εκλεκτού ομότεχνου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, Γεώργιου Καραγιαννάκου.

Ο Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος

Ο Γεώργιος Κ. Καραγιαννάκος, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1937. Ο πατέρας του, που ήταν αξιωματικός, με τις πρώτες υποψίες του πολέμου, έστειλε την οικογένειά του, στους γονείς του στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια και βίωσε τα δεινά της Κατοχής και του φρικτού – όπως έλεγε ο ίδιος - Εμφυλίου Πολέμου.

Το 1947, σε ηλικία δέκα ετών, και ενώ εμαίνετο ο εμφύλιος στη Βόρεια Ελλάδα, έφυγε με τους δικούς του από το χωριό και πήγε στην Αθήνα. Έκτοτε, έως τα δεκαεννέα του, λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του, γύρισε όλη την Ελλάδα, από το Διδυμότειχο έως την Πελοπόννησο, όπου φοίτησε σε πολλά γυμνάσια της χώρας. Το 1957 έφυγε στον Καναδά, μαζί με το μεταναστευτικό ρεύμα, για σπουδές. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός και παρέμεινε εκεί έως το 1984. Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά. Στις ελεύθερες ώρες του ασχολούνταν με τη ζωγραφική, όπου παρουσίαζε τα έργα του σε εκθέσεις. Στην Ελλάδα ξεκίνησε δική του επιχείρηση που διατήρησε έως την συνταξιοδότησή του. Έκτοτε, παράλληλα με τη ζωγραφική, άρχισε να γράφει διηγήματα και νουβέλες, που ήταν συνέχεια, σε αραιά διαστήματα, από τα γυμνασιακά του χρόνια.

Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο «ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ» του εκδοτικού οίκου «γράμμα». Το 2015 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του, ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ», των εκδόσεων «Αγγελάκης» και το 2016 το τρίτο του βιβλίο, μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ». Επίσης, είχε αυτο-εκδώσει τα βιβλία: «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΩΝ» ιστορική νουβέλα, «Ο ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ» από τον αλβανικό πόλεμο έως το τέλος του εμφυλίου, «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» νουβέλες της ξενιτιάς, «ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ» συλλογή διηγημάτων, και το πόνημα «ΘΕΟΥ ΘΕΛΟΝΤΟΣ ή ΧΡΟΝΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΟΣ». Ήταν μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ και έχει τιμηθεί με 2ο και 3ο βραβείο, σε ισάριθμους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα, έχει παρουσιάσει τα έργα του ζωγραφικής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρύπης Λακωνίας, με μεγάλη προσέλευση επισήμων, ιερωμένων, διανοούμενων και Σπαρτιατών πολιτών.

Στις 30 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης, εκδήλωση παρουσίασης των Βιβλίων του: «Ο Δάσκαλος» και «Κάποτε στην Ιουδαία … Η θυσία της αγάπης».

Υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας «Χείλων ο Λακεδαιμόνιος» και από το 2019, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

«Ο Γιώργος Καραγιαννάκος θα είναι πάντα μαζί μας, ως παράδειγμα πνευματικού ανθρώπου, που δημιουργούσε ως το τέλος της ζωής του, στοχαζόμενος βαθιά, πάνω σε φιλοσοφικά ερωτήματα τα οποία διαχρονικά απασχολούν την ανθρωπότητα.

Τέλος, εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του.», λένε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις