ΛΑΚΩΝΙΑ. Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου όσο και τα αποθέματα στην χώρα μειώνονται, με την τιμή να φτάνει στο κατώφλι των 7 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι έγινε μια εμπορική πράξη πώλησης 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, 0,3 οξύτητας, στην τιμή των 6,75 ευρώ το κιλό, που είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα στην αγορά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε η ελληνική εταιρεία Χελιώτης, που έχει αγοράσει τις μεγαλύτερες ποσότητες φέτος στην Λακωνία. Υπήρχε ενδιαφέρον για αγορά παραπάνω ποσοτήτων αλλά οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν.
Όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην περιοχή η ποικιλία Αθηνολιά που δεν έχει καλή καπρόδεση. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που είχαμε κατά την εποχή της ανθοφορίας».

Προβλέψεις φετινής τουρκικής παραγωγής

Στο μεταξύ μειωμένη προβλέπεται να είναι η φετινή τουρκική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με το ρεκόρ που είχε την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει στους 280.000 τόνους το 2023/2024, από τους 380.000 τόνους που ήταν το 2022/2023. Πάντως παρά την μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να είναι, σχεδόν 14%, πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (246.000 τόνους). Μακροπρόθεσμα αναμένεται να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και οι νέες φυτεύσεις που έχουν γίνει στην γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσότητες που θα κυμαίνονται σε υψηλά τα επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της χώρας για νέες τεχνολογίες που θα αυξήσουν τις αποδόσεις (στάγδην άρδευση, μηχανική συγκομιδή κ.α.) Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν και οι τουρκικές εξαγωγές (περίπου 150.000 τόνους για την περίοδο 2023/2024).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις