ΣΠΑΡΤΗ. Δημοτικές εκλογές Σπάρτης 2023. Οι υποψήφιοι θα είναι μάλλον έξι. Εικονίζονται τα πέντε στη φωτογραφία του Notospress. Θα υπάρχει ένας ακόμα υποψήφιος/α από την Λαϊκή Συσπείρωση. Συνολικά έξι πρόσωπα θα μας απασχολήσουν. Με βεβαιότητα θα καταμετρήσουμε πρόσωπα μετά από το τέλος Αυγούστου οπότε και θα έχουν κατατεθεί οι συνδυασμοί και θα είναι έγκυροι. Σήμερα και για τους επόμενους δύο περίπου μήνες θα μας απασχολήσουν, εκτός απροόπτου οι κ.κ. Δούκας, Βαλιώτης, Βακαλόπουλος, Τζανετέα, Κανελλοπούλου και ο/η υποψήφιος/α της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Από τους 6 συνδυασμούς έχουν ανακοινώσει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους μόνον οι κ.κ. Τζανετέα και Βακαλόπουλος.

Γνωρίζουμε τις ονομασίες των συνδυασμών του κ. Δούκα, «Σπάρτη πόλη που μας Αξίζει», του κ. Βαλιώτη «Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης» και της Λαϊκής Συσπείρωσης το ομώνυμο. Δεν γνωρίζουμε τις ονομασίες στους συνδυασμούς των κ.κ. Κανελλοπούλου, Τζανετέα και Βακαλόπουλου. Κανένας συνδυασμός μέχρι σήμερα, 8 Ιουλίου 2023, δεν έχει ανακοινώσει διακήρυξη, πρόγραμμα και θέσεις.

Οι συνδυασμοί, αν κι εφόσον κατέλθουν όλοι και αν δεν υπάρξουν και άλλοι, θα πρέπει να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους συνολικά (όλοι μαζί) περί τους 750 - 850 υποψήφιους σε Δημοτικό Συμβούλιο και Τοπικές Κοινότητες.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας «καυτός», προεκλογικός, με ένταση, παροξυσμό, σύγχυση και συνωστισμό πάσης φύσεως. Ο λόγος είναι ότι οι συνδυασμοί φαίνεται να αφήνουν όλα τα σπουδαία, Διακήρυξη, Πρόγραμμα, Ψηφοδέλτιο, μετά τα μπάνια του λαού.

Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει στις εισόδους των σπιτιών από φυλλάδια, στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ, στα socialmedia και στα καφενεία των χωριών τις 45 ημέρες προ των εκλογών.

Γενικά χαρακτηριστικά

  • Πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια δεν θα συμμετέχει στις εκλογές ο Σταύρος Αργειτάκος.
  • Ψηφίζουν αρκετοί νέοι ψηφοφόροι μικρής ηλικίας.
  • Το προηγούμενο διάστημα των 3 ετών και λόγω πανδημίας «έφυγαν» περισσότεροι συνδημότες από άλλες περιόδους.
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος αν λάβει την πρώτη Κυριακή 43% εκλέγεται δήμαρχος.
  • Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, κατά γενική ομολογία, δεν στοιχίζονται στα κεντρικά προγράμματα αλλά σε ότι τους υπαγορεύει η τοπική κοινωνία.
  • Η ΝΔ δεν είναι σε θέση να δώσει γραμμή, επίσημα ή ανεπίσημα, διότι νεοδημοκράτες υποψήφιοι είναι τουλάχιστον στους 4 από τους 6 συνδυασμούς όπως και οι επικεφαλής που πρόσκεινται στη ΝΔ είναι τουλάχιστον 3.
  • Το ΚΚΕ έχει τον συνδυασμό του, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης στηρίζει, όσο δύναται, συγκεκριμένο υποψήφιο, το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει και αρκετά στελέχη του συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια.
  • Ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος που φαίνεται ότι θα συμμετέχει και σε αυτές τις εκλογές είναι ο κ. Χρήστος Κανακάκος, αντιδήμαρχος σήμερα στην δημοτική αρχή του Πέτρου Δούκα.
  • Αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι μπορούν να δίνουν 4 σταυρούς σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του ίδιου συνδυασμού.
  • Για να εκλεγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας, όσες ψήφους και αν έχει, πρέπει να έχει εκλεγεί ο υποψήφιος δήμαρχός του.
  • Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η επικράτηση της ΝΔ θα επηρεάσουν τις εκλογές τόσο όσο θα αφήσουν και τα ενδιάμεσα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, που βρίσκονται σε κινητικότητα και στη Σπάρτη.

Ας δούμε ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία των υποψηφίων δημάρχων, με βάση όσα έχουν καταδείξει από το παρελθόν έως σήμερα.

Πέτρος Δούκας

Είναι ο κάτοχος της δημοτικής εξουσίας, κάτι που του ανοίγει πόρτες σε σπίτια δημοτών. Διαχειρίζεται μια σειρά έργων που εξελίσσονται αργά ή αναμένονται. Έχει απολέσει αρκετούς και καλούς συνεργάτες που βρίσκονται απέναντί του. Μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει σχέση συνεργασίας με το σύνολο του τύπου. Δεν έχει ακόμα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη ΝΔ σε βαθμό που να μπορεί να το αξιοποιήσει εκλογικά.

Βαγγέλης Βαλιώτης

Γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία. Διατηρεί μετερίζια αριστερά, έχει διείσδυση σε χωριά. Δύσκολα θα διαμορφώσει σώμα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους άλλους συνδυασμούς. Ελπίζει πάντα στην διαίρεση των κεντροδεξιών δυνάμεων ώστε να περάσει στη Β’ Κυριακή, στόχος δύσκολος. Πάντα κρατούσε αποστάσεις από τον τύπο. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ τον επηρεάζει σε κάποιο βαθμό όπως και συσπείρωση του ΚΚΕ. Έχει εμπειρία αλλά τα πολιτικά ήθη αλλάζουν κάτι που αποδείχθηκε πρόσφατα.

Μιχάλης Βακαλόπουλος

Θα μπορούσε να είναι ο εκφραστής της ανανέωσης αλλά έχει ακόμα σκληρή δουλειά στον πολιτικό λόγο για να το αποδείξει. Η αρχική ομάδα συνεργατών του είναι σχεδόν νεοφώτιστη στο σύνολό της. Θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορος και πιο έντονος και προκειμένου να έχει στίγμα σε κάθε χωριό πρέπει να ανοίξει την στρατηγική του. Ψύχραιμος μεν αλλά και ψυχρός. Έχει ερείσματα στην πόλη της Σπάρτης, κοινωνικό πρόσωπο και αταλάντευτη στάση στην ηγεσία του συνδυασμού του. Αν αυτό του βγει μέχρι τέλος Αυγούστου, οπότε και θα καταθέσει συνδυασμό, αυτό θα είναι ο πολλαπλασιαστής της ισχύος του. Ο τύπος και τα ΜΜΕ δεν είναι το ατού του.

Ντία Τζανετέα

Έχει ανακοινώσει 55 περίπου συνεργάτες. Προπορεύεται σε σχέση με άλλους αλλά αυτό δεν είναι αρκετό αν θέλει στα μέσα Αυγούστου να είναι απολύτως έτοιμη. Ακόμα δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο πρόγραμμά του συνδυασμού της. Στην πρώτη φάση ανέδειξε φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα, στην δεύτερη φάση προσθέτει κι έμπειρους συνεργάτες, προσπαθώντας να διατηρεί την ισορροπία και να αποφύγει τη φθορά. Θα υποστεί τη βάσανο της κριτικής μιας κι έχει ασκήσει εξουσία, ως αντιπεριφερειάρχης, αν και έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια από τότε. Δεν ποντάρει τόσο στα έργα (νέο Μουσείο, νέα Είσοδος) όσο στο ανθρώπινο δυναμικό εστιάζοντας έτσι βασικά στην Α’ Κυριακή των εκλογών. Καλή η σχέση της με τον τύπο. Αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις.

Τασία Κανελλοπούλου

Αυτή τη φορά οι επιλογές της είναι πιο σαφείς, πιο γερές και πιο γρήγορες. Η συγκρότηση συνδυασμού δεν ήταν ποτέ το ατού της σε αντίθεση με την εκπόνηση Προγράμματος Ανάπτυξης το οποίο και θα καταθέσει για μια ακόμα φορά στους πολίτες του δήμου Σπάρτης. Η αναζωπύρωση του ΠΑΣΟΚ την ευνοεί, η εμφανής απουσία της από την αρχική συμμαχία με τον Πέτρο Δούκα είναι μετρήσιμη στο όποιο αποτέλεσμα της δημοτικής αρχής. Όσο διαρκεί η συγκρότηση του συνδυασμού της δεν υπάρχει λόγος για συγκλίσεις με άλλους συνδυασμούς. Θα προκαλέσει τη δημόσια αντιπαράθεση σε βασικά θέματα. Συχνά βάζει το πήχη, σε ανταγωνιστές αλλά και συνεργάτες, λίγο πιο πάνω από την μέση απόδοση. Η σχέση της με τον τύπο αρκετά καλή.

Λαϊκή Συσπείρωση

Η παράταξη του ΚΚΕ στην αυτοδιοίκηση έχει κάθε λόγο να συσπειρώνει δυνάμεις και να διεκδικεί έδρες, ακόμα και στη Σπάρτη. Το ποσοστό του ΚΚΕ πρέπει και θα είναι ξεκάθαρο την πρώτη Κυριακή και αν υπάρξει δεύτερη δεν αποκλείεται να γίνει το στήριγμα για τον πιο ακομμάτιστο συνδυασμό ή τον πιο συνεργάσιμο επικεφαλής. Θα πρέπει να ανανεώσει δυνάμεις και πρόσωπα. Η σχέση με τον τύπο μέτρια.

Ο ηγετικός ρόλος της Σπάρτης

Ο Δήμος Σπάρτης, ως δήμος πρωτεύουσα, ιστορική πόλη και διοικητικό κέντρο της Λακωνίας είναι υποχρεωμένος να ανακάμψει, όχι μόνο για την ευημερία των δημοτών του αλλά και για την έλξη όλης της Λακωνίας σε μια νέα καλύτερη εποχή. Ακόμα και αν άλλες περιοχές όπως οι τουριστικές αιχμές της Λακωνίας και οι παραγωγικοί τόποι, βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο ποιότητας ζωής, η Σπάρτη και τα συνδεδεμένα με αυτήν χωριά της, πρέπει να αναδιαταχθούν. Αυτό θα το κατορθώσουν οι παλαιές και νέες δυνάμεις που αναπτύσσονται με αφορμή τις εκλογές αλλά που χωρίς κουλτούρα πολιτικής συνεργασίας και αντιπαράθεσης, χωρίς παραγωγή έργου στη βάση σχεδίων και οράματος, χωρίς πραγματικές ευκαιρίες να συνεργαστούν οι παλαιοί με τους νέους, οι ελπίδες δεν είναι πολλές. Συνεπώς η ευθύνη όλων αυτών των συμπολιτών που εκτίθενται στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου (και γι αυτό είναι αξιέπαινοι) είναι ουσιωδώς μεγαλύτερη και κρισιμότερη όταν η Σπάρτη καλείται να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί, στη Λακωνία αλλά και στην Πελοπόννησο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις