ΣΠΑΡΤΗ. Ο τίτλος του δημάρχου Σπάρτης είναι τιμητικός και φυσικά αξιοποιήσιμος αλλά οι σχέσεις του Πέτρου Δούκα με τους Εμίρηδες της Σαουδικής Αραβίας εδράζονται στην ιδιότητά του ως άνθρωπος των Τραπεζών και των Αγορών. Σήμερα ο Πέτρος Δούκας με δυσκολία καταφέρνει να πείσει ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για δήμαρχος Σπάρτης, ωστόσο είναι στενός συνεργάτης των Εμίρηδων.

Πως εξηγείται αυτή η δυσαρμονία και πως ερμηνεύεται το γεγονός ότι δεν είδαμε Εμίρηδες στη Σπάρτη; Υπάρχει κάποιο όφελος για την Σπάρτη από την ευχέρεια που έχει ο Πέτρος Δούκας στις δημόσιες σχέσεις και στα τραπεζικά forum; Υπάρχει προοπτική για την χρηματοδότηση μεγαλόπνοων έργων που θα άλλαζαν εποχή για την Σπάρτη; Έχει κρυφή ατζέντα ο δήμαρχος Σπάρτης ή τελικά είναι άνθρακας ο θησαυρός; Θα δούμε να ρέουν πετροδόλλαρα στη Σπάρτη ή θα αρκεστούμε στα ρολόγια της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι»;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πέτρος Δούκας έχει ήδη αναλάβει πόστο στην Ελληνοαραβική συνεργασία στην αγορά. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Για την ιστορία όμως πρέπει να δούμε τι δουλειές κάνουν οι Άραβες στην Ελλάδα.

Οι Άραβες στην Ελλάδα

Οι αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ανοίξει. Η χώρα φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα μεταξύ των επενδυτικών προορισμών των αραβικών κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις των Αράβων αφορούν στους κλάδους των logistics, τροφίμων-ποτών, αεροπορίας, ναυπηγείων, των αμυντικών κατασκευών, καθώς και εταιρείες καινοτομίας-τεχνολογίας, real estate και διαχείρισης επενδύσεων.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 210 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα επενδύσεις της τάξεως των 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγάλο «παράθυρο» άνοιξε με τη στρατηγική συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2022 στο Άμπου Ντάμπι, μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ σε διάφορους τομείς και κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας – μεταξύ αυτών, στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, σε ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και η Mubadala Investment Company, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας των ΗΑΕ με έδρα το Abu Dhabi, υπέγραψαν τη διεύρυνση της υφιστάμενης από το 2018 συνεργασίας συν-επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και επενδύσεις σε Ελληνικά venture capital και private equity funds υψηλής απόδοσης, τα οποία επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς.

Το καλοκαίρι του 2022, διαδοχικές επιχειρηματικές αποστολές από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν στη χώρα μας. Οι προοπτικές ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, ενώ σειρά συναντήσεων με Έλληνες υπουργούς είχε ο υπουργός Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας της χώρας, Dr. Sultan Al Jaber, κατά την επίσκεψή του τον Ιούνιο του 2022 στη χώρα μας.

Στη συγκεκριμένη αποστολή μετείχαν εκπρόσωποι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ καθώς και από 20 επιχειρήσεις της Αραβικής Χερσονήσου ενώ στο επίκεντρο των επιχειρηματικών συναντήσεων και παρουσιάσεων, βρέθηκαν πέντε επιμέρους θεματικές με υπόβαθρο την ενέργεια και συγκεκριμένα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και της αποθήκευσής τους, του υδρογόνου, της εξόρυξης και παραγωγής, της προμήθειας φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και του υδρογόνου.

Επιχειρηματικές «γέφυρες» χτίστηκαν και με τη Σαουδική Αραβία στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, όπου υπογράφηκαν 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις