ΣΠΑΡΤΗ. Σήμερα Τετάρτη 26 – 07 - 2023 πραγματοποιήθηκε περιοδεία στην πόλη της Σπάρτης και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε χώρους δουλειάς όσο αναφορά την εγκύκλιο για τα μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Η περιοδεία έγινε από μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λακωνίας.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Αρφάνης, μέλος του Δ.Σ. Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας και μέλος της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας, εργαζόμενοι σε δημόσιο έργο δούλευαν μετά τις 12 σε θερμοκρασία άνω των 42 βαθμών. Επίσης αρκετοί διανομείς εργαζόμενοι βρίσκονταν στο δρόμο ακόμα και μετά τη 1 που είδη η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους 44 βαθμούς.

Άμεσα έγινε παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη Σπάρτη. Έγινε καταγγελία και ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι για να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Αναλυτικά: «Πέρα από τις προφάσεις που επικαλέστηκαν στο ΣΕΠΕ Λακωνίας, επί της ουσίας διαπιστώθηκε ακόμη μια φορά πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.

Η υποστελέχωση της υπηρεσίας, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων με υπηρεσίες να βρίσκονται ακόμη και εκτός νομού, δείχνει πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς κατά πάγια τακτική τους περιορίζονται σε οδηγίες για μέτρα αυτοπροστασίας, εγκυκλίους, συστάσεις, συσκέψεις κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Αξιοποιούν στο έπακρο και σε αυτή την περίπτωση την απαράδεκτη λογική της "ατομικής ευθύνης" και δεν απαντούν στο ερώτημα ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί με ποιο τρόπο και μέσα θα εφαρμόσουν αυτές τις οδηγίες και τα υποτυπώδη μέτρα στους χώρους δουλειάς, όπου υπεράνω όλων για την εργοδοσία είναι το κέρδος και δεν μετράει η υγεία και η ασφάλεια του ανθρώπου.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να σηκώσει ανάστημα, για να δυναμώσουμε ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Διεκδικούμε μπροστά στο κύμα καύσωνα:

  • Παύση εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς C.
  • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Συχνά διαλείμματα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης.
  • Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας, παροχή κατάλληλων ΜΑΠ.
  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό και μέσα».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις