ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Ο Πολιτιστικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ παρουσιάζει την εκδήλωση «Η ΠΕΠΟΙΚΙΛΜΕΝΗ» - Ύμνοι της Παναγιάς και λόγια του Παπαδιαμάντη υπο την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας στο Μικρό ανοικτό θέατρο Νέου Δημαρχείου Καλαμάτας την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 ώρα 20:30.

Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι είναι έργα σπουδαίων ποιητών και μουσικών. Η μουσική τους εντάσσεται στους 8 ήχους (τρόπους, ακούσματα) της εκκλησιαστικής μελοποιίας, τον πρώτο(α), το δεύτερο (β ́), τον τρίτο (γ ́), τον τέταρτο (δ ́), τον πλάγιο του πρώτου (πλ. Α ́), τον πλάγιο του Δευτέρου (πλ. β ́), τον Βαρύ και τον πλάγιο του Τετάρτου (πλ.Δ ́).

Το Δοξαστικό του εσπερινού ( κεντρικός ύμνος που αρχίζει με το στίχο «Δόξα Πατρί..») της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι οκτώηχο, δηλαδή κάθε φράση του ψάλλεται σε διαφορετικό ήχο.

Οι ύμνοι ανάλογα με τη χρήση τους ή τη θέση κατά την οποία ψάλλονται έχουν τις ιδιαίτερες ονομασίες τους:

Μεγαλυνάρια∙ ύμνοι κυρίως της Θεοτόκου. Μεγαλύνουν, λένε μεγάλα, σπουδαία λόγια για τη Θεοτόκο. Μας θυμίζουν τα δικά της λόγια: «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον..»

Κανόνες∙ Σειρά ύμνων χωρισμένων σε 9 ομάδες, τις ωδές που ψάλλονται ανά ωδή όπως ακριβώς το πρώτο τροπάριο που λέγεται ειρμός.

Ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός κανόνας είναι διάσημοι κανόνες προς τιμήν της Παναγίας που ψάλλονται κυρίως την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

Στιχηρά∙ τροπάρια του εσπερινού (απόγευμα) ή του όρθρου (πρωί) των οποίων προηγούνται συγκεκριμένοι στίχοι από τους Ψαλμούς του

Δαβίδ. Ως προς τη μουσική τους μπορεί να είναι Ιδιόμελα (έχουν δική τους μοναδική μελωδία), αυτόμελα (έχουν δική τους μελωδία που όμως αποτελεί πρότυπο της μελωδίας άλλων τροπαρίων, των προσομοίων) Πριν τα προσόμοια αναφέρεται το αυτόμελο (πχ ὡς γενναῖον ἐν μάρτυσιν...).

Εξαποστειλάρια∙ τροπάρια του όρθρου και των παρακλητικών κανόνων που ψάλλονται πριν τους Αίνους ∙ύμνοι του όρθρου με στίχο που αρχίζει με τη φράση «Αἰνεῖτε..» [δοξάστε, υμνολογείστε, τραγουδήστε . Από αυτό το ρήμα έχει πάρει την ονομασία του «ΑΙΝΟΥΝΤΕΣ» ο σύλλογός μας].

Πολυέλεος∙ Ψαλμός του Δαβίδ, ψάλλεται στον Όρθρο και το νόημα του ερμηνεύεται ως κατάλληλο για την κάθε εορτή. Κατά την ψαλμωδία του στις αγρυπνίες των μονών, οι μοναχοί κουνούν τον πολυέλεο

Καταβασίες∙ Ειρμοί των κανόνων που επαναλαμβάνονται στο τέλος τους. Ψάλλονται πριν, κατά και μετά τη γιορτή. Η θεματολογία τους βασίζεται στην εορτή αλλά και σε γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης.

Απολυτίκιο∙ Αρχαίος ύμνος ο οποίος ως κεντρικός ύμνος της εορτής συμπυκνώνει το νόημα της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις