ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Με το βραβείο Ευκράντη Κοινωνικής Προσφοράς τιμήθηκε το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» για το ουσιαστικό έργο που προσφέρει στη γενέθλια γη του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αλλά και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη υπογράμμισε με σαφή τρόπο τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζει το Ίδρυμα, με γνώμονα την πολυεπίπεδη ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας και την ανάδειξή της ως ενός προτύπου αειφόρου ανάπτυξης. Στην απόφαση της επιτροπής συνέβαλε καθοριστικά η στρατηγική του Ιδρύματος, η οποία ενισχύει θεμελιώδεις κοινωνικές αξίες και έννοιες όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα βραβεία διοργανώνουν τα Ναυτικά Χρονικά.

Το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Βασικός σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και την προώθηση σχετικών δράσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν την έρευνα, την εκπαίδευση και την υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Ειδικό ενδιαφέρον για το πλαίσιο δράσης και υποστήριξης του Ιδρύματος είναι οι τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, η κοινωνία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει σειρά συνεργασιών με αρμόδιους φορείς και οργανισμούς.

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1935 στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Ο αείμνηστος Έλληνας καπετάνιος και εφοπλιστής αποτελεί μία από τις πιο αξιομνημόνευτες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο ναυτικό επάγγελμα το 1953, σε ηλικία 18 ετών. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς πορείας του στο ελληνικό εμπορικό ναυτικό, θα κατακτούσε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας στο πλοίο.

Το 1974, με την ίδρυση της Costamare Shipping Co. S.A., ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος εισήλθε στον στίβο του ναυτιλιακού επιχειρείν. Ονόμασε το πρώτο του πλοίο «Carmen», προς τιμήν της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση, την οποία παντρεύτηκε το 1964 και με την οποία απέκτησαν τρεις υιούς.

Η εμπνευσμένη απόφασή του να στραφεί σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το 1985 οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρείας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Εκτός από τη δραστηριοποίησή του στο ναυτιλιακό επιχειρείν, υπήρξε ο εμπνευστής για τη δημιουργία της Costa Navarino, με την ίδρυση της ΤΕΜΕΣ το 1997. Η συγκεκριμένη επένδυση στον χώρο των τουριστικών υποδομών έμελλε να τοποθετήσει τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επιτρέποντας παράλληλα στους ανθρώπους της περιοχής να παραμείνουν στη γενέτειρα τους και να εργαστούν εκεί.

Διαχρονικά, ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τη νέα γενιά, αλλά και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Η έντονη περιβαλλοντική δράση του Καπετάν Βασίλη χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του 1970. Υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και ιδρυτικό μέλος της παιδικής HELMEPA, η έκθεση της οποίας στεγάζεται στο κτίριο της Costamare.

Απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου του 2011, έχοντας πραγματοποιήσει μια αξιοπρόσεκτη επιχειρηματική πορεία τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις