ΣΠΑΡΤΗ. Αφηγείται ο Γέρος του Μοριά στα απομνημονεύματά του: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής. Αυτό το μοναστήρι ήταν μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτη Τουρκιά. Όταν επέρασα, ήτον μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων. Τότε έταξα ότι: Παναγιά μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο και να σε φκιάσω καθώς ήσουν και πρώτα. Με εβοήθησε, και εις τον δεύτερον χρόνον της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα».

Ο Κολοκοτρώνης πραγματοποίησε το τάμα του το έτος 1823 και είναι το μοναδικό τάμα των Ελλήνων για την Παλιγγενεσία τους, που εκπληρώθηκε Αυτό το εκκλησάκι σήμερα είναι περίκλειστο, για λόγους προστασίας του, εντός νεότερου κτίσματος και είναι γνωστό ως το Μοναστήρι του Κολοκοτρώνη. Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων απ’ αυτήν. Πρώτη αναφορά της μονής ως Νέα Μονή έχουμε το 1322 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Όπως γράφει ο πρόεδρος του ΓΟΡΤΥΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ «Ο Αγιος Ευθύμιος ο Νέος εκ Δημητσάνης», Γιάννης Μητράκος:

«Αυτόν τον ιερό χώρο αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023 για να λειτουργηθούμε και να τον γνωρίσουμε. Θα αναχωρήσουμε στις 7:30 π.μ. από το χώρο του Μουσείου και σε μισή ώρα περίπου, μέσω Λεύκτρου, θα είμαστε στο μοναστήρι για να παρακολουθήσουμε τη Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελειώσει περίπου στις 10:000 π.μ. Στη συνέχεια ο Ηγούμενος π. Ελπιδοφόρος θα μας μιλήσει για την ιστορία του μοναστηριού και θα προσφερθεί το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα από την Αδελφότητα (3 μοναχοί).

Κατόπιν θα κατευθυνθούμε στο όμορφο χωριό Ψάρι Τρικολώνων, που είναι κοντά, για να συμφάγουμε στο εστιατόριο του Συνεταιρισμού ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ που αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής με βάση τα τοπικά αρκαδικά προϊόντα και με παραδοσιακές συνταγές. Ο πολυχώρος ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ διαθέτει λαχανόκηπο, ξυλόφουρνο, Μουσείο Μαγειρικής με συλλογές παλαιών βιβλίων συνταγών κι εργαλείων κουζίνας, εργαστήριο παρασκευής προϊόντων κι εκθετήριο πώλησης και είναι μια πρωτοπόρα αγροτουριστική μονάδα.

Προσοχή: Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ δεν είναι χώρος εστίασης με την τρέχουσα έννοια, αλλά νέα πρόταση ολοκληρωμένης υγιεινής διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι το μενού είναι καθορισμένο από το κατάστημα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής άλλων εδεσμάτων. Προς διευκόλυνσή μας συμφωνήσαμε το εξής μενού ανά άτομο: ορεκτικό, χοιρινό ντόπιο στο φούρνο με πατάτες, σαλάτα με λαχανικά του κήπου, ζυμωτό ψωμί, κρασί. Αξία γεύματος 17 ευρώ.

Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε ενωρίς στη Σπάρτη και πάλι μέσω Λεύκτρου με πιθανή στάση για απογευματινό καφέ στη Μεγαλόπολη.

Τιμή εισιτηρίου: 8 € το άτομο. Το αντίτιμο εισιτηρίου και η αξία του γεύματος σύνολο 25€ προκαταβάλλεται στον Πρόεδρο μετά τη δήλωση συμμετοχής. Σε περίπτωση συμπλήρωσης των θέσεων θα τηρηθεί κατά προτεραιότητα λίστα αναμονής».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις