ΣΠΑΡΤΗ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον δήμο Σπάρτης, οι 4 στους 6 είναι μέσα, πολύ κοντά ή σε φιλικό περιβάλλον με τη ΝΔ. Δούκας, Τζανετέα, Βακαλόπουλος, Κανελλοπούλου με ανάλογη διαβάθμιση. Οι κ.κ. Βαλιώτης και Αρφάνης όχι. Με δεδομένο ότι ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης και συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Βαλιώτης κατεβάζει ψηφοδέλτιο όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Δημήτρη Αρφάνη μένει στη ΝΔ να δει πως θα διαχειριστεί την υπόθεση «δήμος Σπάρτης».

Όταν διαρρέουν πληροφορίες ότι βουλευτής της ΝΔ, ο Νεοκλής Κρητικός, στηρίζει συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο αλλά και μέλος της ΝΟΔΕ Λακωνίας της ΝΔ κατέρχεται στο συγκεκριμένο δημοτικό ψηφοδέλτιο, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Οι πληροφορίες ότι επίκειται ρύθμιση της κατάστασης με έλευση του Αντώνη Σαμαρά στη Σπάρτη, που θα δώσει σχετικές εντολές, με φόντο και την υποψηφιότητα Πτωχού, κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.

Η εμπλοκή της ΝΔ στην εκλογή δημάρχου θα είχε νόημα μόνον αν το κόμμα έδινε χρίσμα. Δεν το τολμά. Δεν το κάνει, άρα δεν έχει δικαίωμα υπόγειας κίνησης για να διαμορφώσει το αποτέλεσμα. Αυτό αποτελεί βάναυση και απαράδεκτη μεθόδευση.

Η παρέμβαση Σαμαρά για να συσπειρώσει δυνάμεις που θα φάνουν χρήσιμες στην υποψηφιότητα Πτωχού, αν μην τι άλλο προσβάλει και προκαλεί κάθε σκεπτόμενο Σπαρτιάτη. Ο δήμος Σπάρτης δεν είναι ορντινάντσα της Περιφέρειας ούτε φέουδο κανενός κομματάρχη. Αν ο σκεπτόμενος Σπαρτιάτης αντιληφθεί το σενάριο για κομματικοποίηση των εκλογών στον δήμο, θα τιμωρήσει στην κάλπη όποιον το επιχειρεί.

Θυμίζουμε ότι στις Εθνικές εκλογές με πλήρη συσπείρωση της ΝΔ στον δήμο Σπάρτης η δύναμή της ήταν 43%, ποσοστό που στις δημοτικές εκλογές λόγω ακομμάτιστης ψήφου και με τόσους υποψήφιους δημάρχους δεν είναι εφικτό την πρώτη Κυριακή. Συνεπώς η ΝΔ είναι υποχρεωμένη είτε σε απόλυτη κομματικοποίηση των εκλογών (ισως και χρίσμα) είτε στην αποχή της από την ουσία των εκλογών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις