Γράφει ο Γιώργος Π. Δημακόγιαννης*

ΜΑΝΗ. Με μεγάλη συμμετοχή Μανιατών και ευαίσθητων Ελλήνων πατριωτών από τις γύρω περιοχές, πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό και γραφικότατο χωριό Σκουτάρι της Ανατολικής Μάνης σεμνή εκδήλωση Μνήμης και Τιμής σε δύο από τους νεώτερους ήρωες τού τόπου που συνέδεσαν την γη τού Λεωνίδα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, των Μαυρομιχαλαίων,... με την μαρτυρική Ελληνίδα γη, την χιλιοπροδομένη μεγαλόνησο Κύπρο μας.

Τον λοχαγό Σωτήρη Σταυριανάκο και τον στρατηγό Ηλία Γλεντζέ.

Ο πρώτος, Σωτήρης Σταυριανάκος, έπεσε μαχόμενος λυσσαλέα τον προαιώνιο εχθρό Τούρκο στην συγκλονιστική τριήμερη μάχη τής ΕΛΔΥΚ, την επομένη τής Παναγίας, στις 16 Αυγούστου τού 1974. Προήχθη μετά θάνατον επ' ανδραγαθία σε αντιστράτηγο.

Ο δεύτερος, Ηλίας Γλεντζές, ως υπολοχαγός των Καταδρομών έγραψε σελίδες απαράμιλλης δόξας στην παράτολμη, εκπληκτική και πολυΰμνητη επιχείρηση στην θέση Κοτσάκαγια, τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και στην συνέχεια, μετά την θητεία στην Κύπρο μας, έκανε λαμπρή στρατιωτική καριέρα στον ελλαδικό χώρο και κυρίως στον Έβρο, την Θράκη και την Μακεδονία μας, φτάνοντας στον βαθμό τού αντιστράτηγου. Έφυγε πρόσφατα -και πρόωρα- από την ζωή, στο χωριό Έλος, Σκάλας Λακωνίας, όπου ζούσε απλά σαν αγρότης!...

Το τρισάγιο στην μνήμη τους τέλεσε ο πρωτοσύγκελος τής Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος, με την συνδρομή τού ιερέα π.Μιχ. Μπούρτζινου.

Για τους δύο κορυφαίους νεότερους ήρωες τής Αδούλωτης Μάνης μίλησαν στο Σκουτάρι, χωριό καταγωγής τού Σταυριανάκου, δύο γνωστοί κι αγαπητοί Μανιάτες στρατηγοί, ο Ευάγγελος Γριβάκος (κάτοικος Θεσσαλονίκης) και ο Ιωάννης Δεβούρος, πρόεδρος τής Ε.Α.Α.Σ. Ελλάδος, στην Αθήνα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους...

Στην εκδήλωση διάβασαν ποιήματα για τους δύο ήρωες οι Πέτρος Μουγιακάκος και Ουρανία Μπούρτζινου, ενώ την συντόνισε ο πρόεδρος τού οργανωτή συλλόγου, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκουταρίου "η Βορδώνα", Ευάγγελος Δεμέστιχας.

Ανάμεσα στα στεφάνια που κατατέθησαν στην προτομή τού ήρωα και εθνομάρτυρα Σταυριανάκου ήταν των παρόντων βουλευτών Αθαν. Δαβάκη (Νέα Δημοκρατία) και Αλέξ. Ζερβέα (Σπαρτιάτες), του ανώτ. Αξιωματικού εα Δημ. Χατζηλιάδη, προέδρου Εθνικού Κόμματος Έλληνες, του υποψηφίου δημάρχου Ανατολικής Μάνης, εισαγγελέα Πάρη Αδάμη, κ.ά.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσες οι δύο θυγατέρες Σταυριανάκου, Χρυσάνθη και Σωτηρία, καθώς και η κυρία Δάφνη, χήρα Γλεντζέ.

Σωτήρης Σταυριανάκος. Ηλίας Γλεντζές.

- Αθάνατοι!

(*) Εκδότης Αδούλωτης Μάνης, Δημοτικός σύμβουλος Ανατ. Μάνης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις