ΣΠΑΡΤΗ. Ο υποψήφιος δήμαρχος δήμου Σπάρτης με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Αρφάνης απευθύνεται στους δημότες. «Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που έχουμε μπροστά μας είναι μια πολιτική μάχη. Οι ατάκες περί μπλε χάρτη όσο αναφορά περιφέρειες και μεγάλους δήμους, λέγονται και τώρα. Βέβαια ο χάρτης έχει βαφτεί προς το παρόν μαύρος από τα πάνω από 1.5 εκατομμύρια καμένα στρέμματα.

Είναι πολιτική μάχη γιατί την ίδια ώρα που θα μιλάμε για τις εκλογές πρέπει να αντιμετωπίζουμε ό,τι γονατίζει τη λαϊκή οικογένεια. Ακρίβεια, φόροι, εργασιακός μεσαίωνας με 13ωρα και συμβάσεις μηδενικού χρόνου κτλ.

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Σπάρτης απαρτίζεται από 100 εργαζόμενους, νέους, γυναίκες, φοιτητές, ανθρώπους του πολιτισμού και του αθλητισμού, απόμαχων της δουλειάς, ανθρώπους της πόλης και των χωριών μας, οι οποίοι από διάφορα μετερίζια προσφέρουν σε αυτήν την κοινωνία και στους κατοίκους της. Προσφορά που βρίσκει έκφραση στον κοινό αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού στον δήμο, στον αγώνα για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Πλέον όλο και περισσότεροι «ομολογούν» αυτό που η Λαϊκή Συσπείρωση τόνιζε εδώ και πολλά χρόνια, ότι δηλαδή οι δήμοι είναι μια βαθμίδα του κράτους από την οποία ασκείται διοίκηση, και μάλιστα αντιλαϊκή. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας αν δει τη φοροληστεία που ασκούν και οι δήμοι, το ότι όλο και περισσότερες υπηρεσίες γίνονται επί πληρωμή, ότι οι δήμοι είναι συχνά ο «λαγός» στις απαράδεκτες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η Λαϊκή Συσπείρωση λέει την αλήθεια και δεν κοροϊδεύει όπως οι υπόλοιποι, είναι και η μόνη που μπορεί και από τη θέση της δημοτικής αρχής να αντιπαλέψει αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο.

Για σκεφτείτε πως θα ήταν αν η δημοτική αρχή ήταν δίπλα μας...

Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν μαζί με τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο θα έμπαινε μπροστά και ο Δήμος για να διεκδικούσαν μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις για τις πραγματικές ζημιές στο 100%, δωρεάν ψεκασμούς, να μην υπάρχουν απροσπέλαστοι αγροτικοί δρόμοι ακόμα και μέσα στην περίοδο της συγκομιδής και όλα όσα γενικά χρειάζεται ο αγρότης;

Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν υπήρχε στην έννοια του Δήμου η ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου. Θα μπορούσαν να εμφανίζονται διάφοροι και να εξετάζουν τα κομμάτια του Πάρνωνα ή του Ταϋγέτου που θα αποψιλώσουν αν έβρισκαν εμπόδιο σύσσωμο τον Δήμο και τους πολίτες;

Ή αν ήταν στο επίκεντρο οι ανάγκες μας. Τα σχολεία μας θα είχαν κίνδυνο να πέσουν με τον πρώτο σεισμό; Θα γίνουν κάποια στιγμή έλεγχοι με επιστημονικό προσωπικό στα σχολεία του δήμου μας, θα βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις, θα ομορφύνουν και να γίνουν πιο λειτουργικοί οι χώροι που είναι 20ετίας και πάνω?

Τέτοια ζητήματα, μας απασχολούν. Όπως και το να μένουν ζωντανά τα χωριά του δήμου, δηλαδή να μην αναγκάζονται να φεύγουν τα νέα ζευγάρια για τις πόλεις. Γιατί όταν ξεκινάς μια οικογένεια, αυτό που σκέφτεσαι πέρα από το βιοποριστικό κομμάτι, είναι η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα να προσφέρεις στον νέο άνθρωπο όλα αυτά που θα τον διαμορφώσουν σαν προσωπικότητα. Τέτοια είναι τα στοιχεία του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η τέχνη, ο πολιτισμός, η ιστορία να είναι στην υπηρεσία του μεγάλου δημιουργού. Ο προσανατολισμός μας θα είναι να αναπτύξουμε το ενδιαφέρον για την αληθινή τέχνη, το βιβλίο, το χορό, το θέατρο, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα, αυτή να φτάνει στους νέους ανθρώπους. Να βγαίνει έξω από το πλαίσιο μιας αίθουσας και να παρουσιάζεται στις γειτονιές της πόλης και τα χωριά. Πάντα σε συνεργασία με ομάδες και συλλόγους που ασχολούνται και προσφέρουν σε αυτό το κομμάτι, για παράδειγμα του ερασιτεχνικού θεάτρου, χορευτικών συλλόγων. Στόχος μας, επίσης, να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή ενός δημοτικού κινηματογράφου που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας και που θα θυμίσει σε πολλούς όμορφα βράδια του παρελθόντος.

Ο δήμος πρέπει να κάνει στροφή στην καθημερινότητα που ζει ο δημότης της Σπάρτης. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει το «ως εδώ» και να γίνει ρεαλιστική προοπτική ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, να μπουν άλλες προτεραιότητες.

Εμείς δεν σπέρνουμε αυταπάτες. Δεν λέμε πως σε μια κοινωνία και σε ένα κράτος που είναι βαθύτατα εχθρικό για τον λαό και για τις ανάγκες του μπορεί να υπάρξει κάποια «νησίδα» που θα λειτουργεί διαφορετικά.

Θέτουμε όμως το εξής δίλημμα: «Τι δημοτική αρχή και τι δήμαρχο έχουμε ανάγκη;»

  • Αν θέλουμε κάποιον που να μιλάει για "ατομική ευθύνη", να δηλώνει "αναρμόδιος" και ότι "οι πόροι δεν φτάνουν", όταν πρόκειται για τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων ή για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τότε έχεις πολλές επιλογές στους συνδυασμούς των άλλων δυνάμεων.
  • Αν έχουμε ανάγκη από δημοτική αρχή και δημοτικούς συμβούλους, επαγγελματίες πολιτικούς, που ανάλογα με βάση την εξασφάλιση μια καρέκλας μετακομίζουν από συνδυασμό σε συνδυασμό, από θέση σε θέση, που προσκαλούν σε πολιτικό πολιτισμό, την ώρα που άλλοι εκβιάζουν υποψηφιότητες, άλλοι απειλούν και άλλοι με διάφορες μαεστρίες προσπαθούν να αποσπάσουν συνειδήσεις, πάλι υπάρχουν πολλές επιλογές στις άλλες παρατάξεις.
  • Αν θέλουμε ανθρώπους που κρύβονται πίσω από υποτιθέμενες ανεξάρτητες και ενωτικές παρατάξεις, άλλους με νέα ορμή, δύναμη να ξεκολλήσει η πόλη, ανθρώπους που είναι δοκιμασμένοι και που τα χαλάνε μόνο όταν πρόκειται για τη μοιρασιά, δυνάμεις που η αγκαλιά τους είναι τόσο μεγάλη που χωράει μέχρι και φασιστικά ναζιστικά «σπαρτιάτικα» πρόσωπα με όλες τις σκοταδιστικές απόψεις και ιδέες τους θα τους βρείτε στις άλλες δυνάμεις.
  • Αν έχουμε ανάγκη ανθρώπους και δυνάμεις που ήταν πάντα απόντες από κρίσιμες διεκδικήσεις προς όφελος των δημοτών, απέναντι στα βάρη των τελών, απέναντι στις αυξήσεις στο νερό, στη διαχείριση των σκουπιδιών, ενάντια στους πλειστηριασμούς, που δεν καταψήφισαν ούτε μια φορά προϋπολογισμούς που ήταν πέρα και μακριά, έξω από τις ανάγκες του δήμου και των ανθρώπων του, με πρόσχημα τη λειτουργία του δήμου με τη λογική του θα λογαριαστούμε μετά τέτοιες επιλογές έχει ο καθένας και είναι αρκετές στις άλλες παρατάξεις, όχι στη Λαϊκή Συσπείρωση.
  • Αν όμως έχουμε ανάγκη από εκλεγμένους που να είναι ακούραστοι αγωνιστές, που θα δίνουν ανυποχώρητη μάχη για το κάθε τι, που θα πηγαίνουν στην Περιφέρεια και την κυβέρνηση διεκδικώντας και όχι παρακαλώντας, τότε έχεις μία επιλογή: Τη Λαϊκή Συσπείρωση που ξέρεις πως κάθε μέρα θα σε δικαιώνει για την επιλογή σου. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον λαό και τον καλούμε να ψηφίσει με βάση την πείρα του, τη ζωή του και τις ανάγκες του».

Ο Δημήτρης Αρφάνης καταλήγει: «Ο μήνας που απομένει πρέπει να είναι μήνας με όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται στη μάχη, να φτάσει παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας, να μοιραστούμε με όσους περισσότερους γίνεται τη λογική που θα αντιμετωπίσουν οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τα προβλήματα του Δήμου. Πάντα από τη σωστή πλευρά, με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας, των ανθρώπων της.

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα ψηφοδέλτια που τα απαρτίζουν αυτοί που γνωρίζει ο λαός από τη δράση και την αγωνιστική τους στάση και όχι τους «γνωστούς» που τον ξεχνάνε την επομένη των εκλογών».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις