ΛΑΚΩΝΙΑ. Oι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κατά το τελευταίο τριήμερο του Σεπτεμβρίου, με βασικό στόχο του εορτασμού την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα

Tο γενικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Τις ημέρες του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.

Στα Μουσεία και στα Κάστρα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών και για το ευρύ κοινό στον Αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου.

Πλοία και ναυσιπλοΐα

Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών (10:00 -13:00): Πλοία και ναυσιπλοΐα στις ακτές της χερσονήσου του Μαλέα και της Επιδαύρου Λιμηράς από την προϊστορική εποχή έως τον 20ο αι. Θεματικές ξεναγήσεις στην μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων (Δ, Ε, ΣΤ΄ τάξη), με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο, τις μετακινήσεις πληθυσμών μέσω θαλάσσιων διαδρομών και την αλιεία.

Τέχνη της υφαντικής

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Κάστρου Γερακίου (από 17:00 κ.ε.): Παίξε αργαλειέ μου, βρόντησε… Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών και του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών & Δεσποινίδων Γερακίου, διοργανώνουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης του κοινού και των εκπαιδευτικών του νομού Λακωνίας, με το Γεράκι και την τέχνη της υφαντικής. Η υφαντουργική δραστηριότητα εκτιμάται ως μία από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων, ήδη από τους Βυζαντινούς χρόνους, με βάση ανάλογα ευρήματα στον οικισμό του Κάστρου. Η τεχνική της υφαντικής σε όρθιο αργαλειό αποτελεί αυθεντικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Γερακίου, το οποίο το 2019 εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσα από ενημερωτικές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις του εκπαιδευτικού έργου της Διεύθυνσης και της UNESCO για την ενσωμάτωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση αλλά και μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την υφαντική τέχνη στον όρθιο αργαλειό αλλά και άλλα στοιχεία που απαρτίζουν την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Γερακίου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις