ΣΠΑΡΤΗ. Την Καλλονή και τα Χρύσαφα επισκέφθηκε στις 19.9.2023, η υποψήφια Δήμαρχος Σπάρτης Αναστασία Κανελλοπούλου και συναντήθηκε με τους κατοίκους των χωριών.

Για μια ακόμα φορά διαπιστώθηκε από την Τασία Κανελλοπούλου και τα μέλη του Συνδυασμού ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ που την συνόδευαν, «το μεγάλο πρόβλημα της ερήμωσης και της σταδιακής εξαφάνισης των μικρών ορεινών κοινοτήτων του Δήμου μας».

Παρά τα μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας , που υπήρξε και η κύρια πηγή εισοδήματος για χωριά όπως η Καλλονή, σήμερα αυτά τα χωριά αργοπεθαίνουν. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής κτηνοτροφίας αποτελεί ζητούμενο για τους νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με το μοντέλο ζωής των προηγούμενων γενιών κτηνοτρόφων .

Η Χρύσαφα (αναφέρονται και ως τα Χρύσαφα), είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του 12ο αιώνα με μεγάλη ιστορία, εξαιρετική αρχιτεκτονική και μοναδική παρουσία κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Με σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες, με μοναδικά βυζαντινά μνημεία, όπως η Παναγία η Χρυσαφίτισσα, είναι μια περιοχή με πολλές δυνατότητες σήμερα.

Είναι από τα χωριά που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους μιας και έχει το προνόμιο να απέχει λίγα χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο και να κατοικείται από αρκετούς νέους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από την παράταξη ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ «στην συζήτησή με τους κατοίκους διαπιστώσαμε το έντονο πρόβλημα της έλλειψης νερού για άρδευση, εξού και το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την εξέλιξη του Φράγματος της Κελεφίνας. Έγινε μία ουσιαστική συζήτηση που κατέληξε στην απόφαση να ενεργοποιηθούν σαν παραγωγοί και κάτοικοι ώστε να επηρεάσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην απόφαση προσανατολισμού των υδάτων του Φράγματος και προς τον Δήμο Θεραπνών».

Η υποψήφια δήμαρχος Τασία Κανελλοπούλου τους κατέθεσε προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και τόνισε ότι η ίδια θα είναι δίπλα τους για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις. Στην συζήτηση παραβρέθηκε ο κ Σταύρος Καλαβρυτινός , ο οποίος από την πλευρά του ενημέρωσε για τις δυνατότητες που υπάρχουν να αρδευτεί η περιοχή από το Φράγμα και τόνισε ότι η περιοχή έχει δικαιώματα στο νερό του Φράγματος, τα οποία πρέπει και να διεκδικήσουν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις