Γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος

ΚΡΟΚΕΕΣ. Είναι γνωστό ότι το αρδευτικό δίκτυο Κροκεών και η επιχειρούμενη αυθαίρετη επέκταση (καλοκαίρι 2012 ) δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία, έπληξε πρόσκαιρα την αξιοπιστία της κυβερνώσας Παράταξης (με αναιτιολόγητη παραίτηση τότε αντιδημάρχου).

Ως πρώην Αντιδήμαρχος όπως και η πλειοψηφία των σημερινών συμμετεχόντων στην δημοτική παράταξη του δημάρχου , μετά την εισήγηση της υπηρεσίας Υ-Α-Α έκρινε μαζί με όλους τους δημοτικούς συμβούλους ομόφωνα ότι μια τέτοια επέκταση τόσο ως προς τον τρόπο, όσο και ως προς την διαδικασία είναι αυθαίρετη. Την ίδια θέση εξέφρασε και η πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου Κροκεών.

Από το 2012 έως μετά τις εκλογές του 2019 η απόφαση ήταν σεβαστή καμία επέκταση δεν λειτούργησε και καμία διαμαρτυρία δεν υπήρξε!!!

Είναι γνωστό αλλά για πληρέστερη ενημέρωση αναφέρω ότι η πηγή του «Κεφαλαρίου» της Τ. Κ. Κροκεών αποτελούσε ανέκαθεν πηγή υδροδότησης του χωριού ενώ ταυτόχρονα είχε και αυτόνομο δίκτυο άρδευσης ορισμένων στρεμμάτων (600 στρ.) στην εγγύτερη περιοχή.

Οι επίσημες μελέτες που είναι κατατεθειμένες στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι του πρώην Δήμου Κροκεών (2005), αλλά και του Δήμου Ευρώτα (2012-2013) που προσδιορίζεται η αρδευόμενη περιοχή και είναι σαφώς αποτυπωμένη στα -600- στρέμματα.

Μετά τις εκλογές του 2019 έγινε επέκταση του αρδευτικού δικτύου ,πέραν της προβλεπόμενης περιοχής και αντοχής του δικτύου και δόθηκα και άδειες χρήσεις νερού (σ.σ χρέος των πολιτών είναι να διεκδικούν, υποχρέωση του Δήμου είναι η διασφάλιση της νομιμότητας).

Για τις επεκτάσεις αυτές δεν υπάρχει καμία αναφορά για:

  • Την ύπαρξη μελέτης και αποφάσεις της ΕΠΖ , της Ο.Ε και του δημοτικού συμβουλίου.
  • Το οικονομικό κόστος των επεκτάσεων από την Ο.Ε/Ο.Υ ή
  • Σε περίπτωση δωρεάς ,την αποδοχή και τον δωρητή.
  • Πόσα στρέμματα είναι οι νέες αρδευόμενες εκτάσεις;

Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωση απάντησης του Δήμου Ευρώτα, προς τα ερωτηματικά που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία. Επί πλέον το κεντρικό ερώτημα παραμένει, δηλαδή πότε υπηρεσία Υ –Α - Α είχε ορθή τεκμηρίωση , το 2012 ή το 2019; Πότε είχαν ορθή άποψη οι τότε και οι σημερινοί διοικούντες τον Δήμο το 2012 ή το 2019!

Επίσης υπάρχει από την υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έλεγχος εφαρμογής του Κανονισμού της Υ-Α-Α που προβλέπει:

Στο άρθρο 6: α) Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η σύνδεση αγωγών για άρδευση αγροτεμαχίων από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.

β) Η σύνδεση αγωγών για άρδευση θα γίνεται μόνο από τους κεντρικούς αγωγούς αρδεύσεως,

γ) Η άρδευση επιτρέπεται για δεντροκαλλιέργειες, αμπέλια κ.λπ., ενώ στο άρθρο 10 προβλέπει: Οι κάτοχοι γεωτρήσεων δεν δικαιούνται νερό, κατ’ εξαίρεση μόνο με εισήγηση του Τ.Σ. και απόφαση του Δ.Σ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. βλάβη γεώτρησης). του νερού για άρδευση κτημάτων.

Υ.Γ: Σε ότι με αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και λύνεται στα θεσμικά όργανα του Δήμου τους εποπτευόμενους θεσμικούς οργανισμούς και φυσικά από την τοπική κοινωνία με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών. Είναι αυτονόητο ότι η οριστική επίλυση είναι μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων κυρίως της άρδευσης Ο νηφάλιος δημοκρατικός διάλογος με τεκμηριωμένες θέσεις λύνει τα προβλήματα. Κάνω λάθος;

(Η πράσινη περιοχή είναι η επίσημα αρδευόμενη βάση της μελέτης)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις