ΕΥΒΟΙΑ. Έμπειρος χειριστής με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ήταν ο 65χρονος Μιχάλης Λάμπος, ο πιλότος του ελικοπτέρου που συνετρίβη λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης στη θάλασσα ανοιχτά της παραλίας Αχλάδι στην Εύβοια. Σύμφωνα με όσους τον γνώριζαν ο Μιχάλης Λάμπος, με καταγωγή από τα Νιάτα Λακωνίας, είχε προϋπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις κι ήταν από τους πιο έμπειρους χειριστές στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου - Α-109.

O 65χρονος Μιχάλης Λάμπος

Η σορός του έμπειρου πιλότου εντοπίστηκε σήμερα το πρωί σε βάθος 52 μέτρων μέσα στην άτρακτο του ελικοπτέρου. Ανδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού πραγματοποίησαν την ανάσυρσή της, ενώ στο σημείο των ερευνών βρέθηκαν η σύζυγός του και ο αδερφός του. Για αρκετά χρόνια ο 65χρονος, ο οποίος ήταν πατέρας ενός παιδιού, εργαζόταν στην Ολυμπιακή Τεχνική ως πιλότος ελικοπτέρου που διέθετε η εταιρία.

Συνάδελφός του, επίσης πιλότος ελικοπτέρου, που τον γνώριζε προσωπικά σημειώνει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πτώση να προκλήθηκε από μηχανική βλάβη προσθέτοντας, πάντως, ότι σίγουρα οι καιρικές συνθήκες και η ορατότητα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. «Ο καιρός ήταν πολύ "πατημένος" δηλαδή είχε περιορισμένη ορατότητα που σε αναγκάζει να πετάς μόνο με όργανα ενώ οι περισσότεροι χειριστές έχουν μάθει να πετάνε VFR (πτήση εξ όψεως)» λέει στο protothema.gr ένας άλλος χειριστής ελικοπτέρου.

Η ανακοίνωση από το Λιμενικό

H επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα έχει ως εξής: «Πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκε από στελέχη Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο Κυβερνήτης του ελικοπτέρου που αγνοούνταν από τις 28.09.2023, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αχλαδιού και Κοτσικιάς Ευβοίας, παραλία “ΦΡΑΓΚΑΚΗ” Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Ο ανωτέρω, εντοπίστηκε εντός πιλοτηρίου του ελικοπτέρου, σε βάθος πενήντα (50) μέτρων, ανασύρθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ενώ το ελικόπτερο παραμένει στο σημείο εντός θαλασσίου χώρου, μέχρι ανέλκυσής του».

Το χρονικό

Το ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν πολιτικό, τύπου Α-109 και εκτελούσε δρομολόγιο από Μαντούδι προς Βόλο όταν ξαφνικά έχασε επαφή με την Πολεμική Αεροπορία. Ειδικότερα, κατά πληροφορίες το ελικόπτερο απογειώθηκε από Αφίδνες, θα έκανε ενδιάμεση στάση στο Μαντούδι και θα κατέληγε στον Βόλο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το ελικόπτερο, ενώ ήταν στον αέρα, άρχισε να παίρνει περίεργη κλίση, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος. «Έφυγε αριστερά και μετά άκουσα ένα μπαμ, δεν είδα τίποτα, εκείνη την ώρα έβρεχε καρέκλες», λέει άλλος αυτόπτης μάρτυρας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του χειριστή του ελικοπτέρου συμμετείχαν αρχικά τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού και δύο ιδωτικά, ενώ είχε απογειωθεί και ένα ελικόπτερο. Στο σημείο βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδής της και ο δήμαρχος Μαντουδίου.

«Βυθίστηκε μέσα σε 1,5 λεπτό»

«Κάτι συνέβη στον αέρα με αποτέλεσμα να πέσει στην θάλασσα. Έπεσε 300 μέτρα από την ακτή και βυθίστηκε μέσα σε 1,5 λεπτό. Τρέξαμε γρήγορα στην παραλία μήπως βρούμε κανένα στοιχεία αλλά τίποτα δεν βρέθηκε κάτι. Έχει χαθεί μέσα στην θάλασσα αλλά δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε γιατί έχει αλλάξει χρώμα το νερό. Έχουμε ειδοποιήσει του πάντες», είπε o πρόεδρος Αχλαδίου.

O 65χρονος Μιχάλης Λάμπος

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις