ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Μέτρια προς καλή χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά για την παραγωγή μήλων, σύμφωνα με τον παραγωγό και πρόεδρο της κοινότητας Μάννα (Μαρκάσι) Κορινθίας, Γιώργο Τζαβέλα. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή γίνεται μία προσπάθεια ώστε να δοθεί στο τοπικό προϊόν υπεραξία, η οποία θα του επιτρέψει την είσοδο στις αγορές υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτόν, έχει δημιουργηθεί και Ομάδα Παραγωγών, η οποία έχει αναλάβει την προώθηση του μήλου.

«Προς το παρόν, το μήλο της περιοχής, που παράγει από 5.000 έως 7.000 τόνους, κατευθύνεται προς τις λαϊκές αγορές» εξηγεί στο ypaithros.gr ο κ. Τζαβέλας. Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να το αναβαθμίσουμε εμπορικά και να βρούμε διέξοδο σε σούπερ μάρκετ, ή ακόμα και να εξεύρουμε λύση για να το οδηγήσουμε σε εξαγωγές».

Η φετινή μείωση της παραγωγής μήλων στην Ελλάδα απογείωσε την τιμή. Από τα 40-45 λεπτά, που ήταν η τιμή της περασμένης χρονιάς για τα μήλα Μάννας, φέτος αυτά πωλούνται από 60 έως 70 λεπτά. Στην Ομάδα Παραγωγών συμμετέχουν περίπου 100 άτομα και μεταξύ των μελλοντικών στόχων που έχουν τεθεί είναι και η τυποποίηση.

Αν και η Κορινθία είναι ένας από τους νομούς της Πελοποννήσου με τα σημαντικότερα προβλήματα στην άρδευση, αυτό δεν επηρεάζει την περιοχή του χωριού Μάννα. Όπως εξηγεί ο κ. Τζαβέλας, «η άρδευση που προέρχεται από πηγαία τρεχούμενα νερά και η συνεχής παρακολούθηση από γεωπόνους χωρίς επιπλέον επιβάρυνση με φυτοφάρμακα, είναι παράγοντες που συντελούν στη διατήρηση παλιών και αρωματικών ποικιλιών, καθώς και στην ποιότητα των μήλων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς –όχι άδικα– μοναδική».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις