ΠΥΡΓΟΣ. Σ’ έναν χώρο διάσωσης και διάδοσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την ψυχαγωγία, καθώς και σε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, «Σωσίπολις», στον Πύργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί, ως μνημείο από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Πύργου και την εκπομπή της Μαρίας Λάγιου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «Η ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου «Σωσίπολις» και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικού εμβαδού 11 στρεμμάτων, αποτελεί μια από τις πρώτες πέντε προτάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηλείας προς ένταξη στη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη… Η ολοκλήρωση δε του σημαντικού αυτού έργου, θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για την πόλη του Πύργου, όσο και για την περιφερειακή ενότητα της Ηλείας συνολικά». Παράλληλα, τονίζει ότι «με την ολοκλήρωσή του, πέραν της διάσωσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος και του πολιτισμού»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «το κτίριο μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και από το 1928 στέγασε αρχικά το Ινστιτούτο Έρευνας για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας και στη συνέχεια λειτούργησε ως αυτόνομο χημείο», προσθέτοντας: «Η τελευταία του χρήση αφορούσε στη στέγαση του πρώτου μετεωρολογικού σταθμού για την Ηλεία, μέχρι και το κλείσιμό του το 1998. Το 2012 το κτίριο ανακαινίστηκε μέσω του προγράμματος INTERREG για να στεγάσει το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ”Σωσίπολις” και από τότε παραμένει ανενεργό...

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων & Σύγχρονων Μνημείων, διότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελεί σημαντικό δείγμα των επιρροών του μοντέρνου κινήματος με σαφείς αναφορές στον κυβισμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις