Η διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων στο χωράφι παραμένει ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί παραγωγοί και οι πορτοκαλοπαραγωγοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι ίδιοι πολλές φορές λένε ότι «οι τιμές είναι του περασμένου αιώνα» με τον αγρότη να έχει χάσει από τη δεκαετία του 80 το 70% της αγοραστικής του δύναμης.

Κι όμως η φετινή χρονιά είναι μία χρονιά που μπορεί να φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές όσον αφορά την τιμή, η οποία μάλιστα θα υπερκαλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος παραγωγής στο χωράφι. Με στόχο να βοηθήσουν τους παραγωγούς της Αργολίδας (αλλά και των λοιπών παραγωγικών περιοχών πορτοκαλιού) οι Λακωνικοί Κήποι έχουν ανακοινώσει ότι ορίζουν την τιμή του τόνου στα 200 ευρώ από 80 ευρώ που έδινε πέρυσι ο ανταγωνισμός.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι προπληρωμές υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ των 2 και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη δόση να αγγίξει τα 500.000 ευρώ. Επιπροσθέτως όμως, η εταιρία είναι πρόθυμη να εναρμονίσει το τιμολόγιο αυτό (άρα και το συνολικό κόστος που προτίθεται να καταβάλει) ακολουθώντας την όποια τιμή ενδέχεται να δώσουν οι σοβαροί ανταγωνιστές του χώρου.

Οι Λακωνικοί Κήποι πάντως θα ήθελαν αν καταστήσουν σαφές στους παραγωγούς ότι το σημαντικό στην φετινή χρονιά -η οποία είναι ιδιαίτερα ρευστή- δεν είναι τόσο το ύψος της τιμής του καρπού, αλλά αν τελικά θα καταβληθούν οι υψηλές τιμές που ενδέχεται να ανακοινωθούν. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι για το μεν νωπό πορτοκάλι η τιμή μπορεί και φέτος να κυμανθεί κοντά στα περυσινά επίπεδα των 200 έως 250 ευρώ ο τόνος, όμως η ζήτηση στις διάφορες αγορές είναι άγνωστη και άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα «κάτσει η μπίλια».

Όσον αφορά όμως τον χυμό πορτοκαλιού, η τιμή φέτος μπορεί να ανέλθει στα 200 ευρώ από τα 80 που ήταν πέρυσι κι αυτό διότι η ζήτηση είναι σίγουρα υψηλή.

Προκειμένου λοιπόν οι Λακωνικοί Κήποι να διατηρήσουν την πολύ καλή συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Πορτοκαλιού, έχουν αποφασίσει φέτος να προπληρώνουν τοις μετρητοίς τον καρπό, έτσι ώστε στο τέλος της περιόδου, από τη μία να μην υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις από τους παραγωγούς κι από την άλλη να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φρούτο στην καλύτερη τιμή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο email: Laconia@Laconicgardens.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις