ΣΠΑΡΤΗ. Οι, Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ - Τομεακό Συμβούλιο Λακωνίας της ΚΝΕ - Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας διοργανώνουν εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση των 118 αγωνιστών στον τόπο της θυσίας στο Μονοδέντρι Λακωνίας, την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 11:00 το πρωί. Στη συνέχεια στην Κοκκινόλουτσα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 45 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 21 Μάρτη 1944 από τους Ναζί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση «τον Οκτώβρη του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές και ντόπιοι συνεργάτες τους, συνέλαβαν 450 άτομα, εργάτες, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, αγρότες, στελέχη του ΕΑΜ και κομμουνιστές και τους μετέφεραν στις φυλακές της Τρίπολης. Έναν περίπου μήνα αργότερα, στις 26 Νοέμβρη 1943, επέλεξαν 118 και τους εκτέλεσαν στην τοποθεσία Μονοδέντρι, για αντίποινα σε ενέδρα του ΕΛΑΣ. Αυτή η ομαδική εκτέλεση - που δεν ήταν η μόνη την περίοδο εκείνη - έχει κάποια στοιχεία που δείχνουν τη δύναμη ψυχής και τα μεγάλα ιδανικά των αγωνιστών που εκτελέστηκαν για να «νικήσει η ζωή».

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε!

Δε μένουμε απαθείς στις σημερινές εξελίξεις αλλά αγωνιζόμαστε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών για το κυνήγι του κέρδους από πολυεθνικούς ομίλους και συνασπισμούς κρατών, με τον πόλεμο να μαίνεται σε Ουκρανία και στη λωρίδα της Γάζας, οι κομμουνιστές επιλέγουν τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια από τη συκοφαντία, τη διαστρέβλωση και την παραχάραξη της Ιστορίας. Όπως ο ελληνικός λαός πολέμησε για να διώξει τον ξένο κατακτητή, έτσι και σήμερα ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να έχει δική του πατρίδα, να μην είναι κάτω από ισραηλινή κατοχή. Είναι ψέμα και υποκρισία να ισχυρίζεσαι ότι ο κατακτητής όπως είναι το Ισραήλ έχει το "δικαίωμα στην αυτοάμυνα".»

Η ανακοίνωση - πρόσκληση καταλήγει: «Ο λαός μας μπορεί και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από την πλούσια αγωνιστική πείρα εκείνης της περιόδου. Τιμάμε τους 118 αγωνιστές αλλά και όλους όσους θυσιάστηκαν. Δε ξεχνάμε την προσφορά τους και βαδίζουμε στα χνάρια τους!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις