ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έδαφος της Ελλάδας καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται, σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ελαιόδεντρα στην Ελλάδα καλύπτουν έκταση 6.900.000 στρεμμάτων, δηλαδή το 20% της καλλιεργούμενης γης, λειτουργούν 2.369 ελαιοτριβεία, 318 εγκεκριμένες επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, 47 πυρηνελαιουργεία και 700.000 οικογένειες ζουν από την καλλιέργεια της ελιάς.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η περισσότερο γνωστή ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η κορωνέϊκη, προερχόμενη από τη νότιο Πελοπόννησο και η ελιά Καλαμών.

Με κριτήριο την ποιότητα η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο».

Η Ελιά στη Λακωνία - Το αποτύπωμα

Στη Λακωνία 40.000 άνθρωποι δηλώνουν επίσημα ελαιοπαραγωγοί. Δηλαδή το 40% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς το 4%, οι 1.500 είναι πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές. Στη Λακωνία λειτουργούν 80 ελαιοτριβεία ενώ 15 επιχειρήσεις τυποποιούν ελιά, 40 τυποποιούν ελαιόλαδο και 25 εξάγουν προϊόντα ελιάς.

Στη Λακωνία σε 815.000 στρέμματα καλλιεργούνται συνολικά 13 εκατομμύρια ρίζες ελιάς. Το 95%, τα 775.000 στρέμματα, είναι συμβατική καλλιέργεια και το 5%, τα 40.000 στρέμματα, είναι βιολογική. Οι Λάκωνες παράγουν κατά μ.ο. 130.000 τόνους ελιάς για ελαιόλαδο και 20.000 τόνους βρώσιμης ελιάς, τον χρόνο.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Λακωνία είναι κυρίως η Κορωνεϊκη, η Καλαμών, η Αθηνολιά, κ.α. Η Λακωνία είναι η 2η στην Ελλάδα περιοχή σε παραγωγή ελιάς Καλαμών. Οι ελιές Καλαμών και η Αθηνολιά είναι διπλής κατεύθυνσης (επιτραπέζια και ελαιόλαδο).

Η συγκομιδή της ελιάς στη Λακωνία ξεκινά τον Οκτώβριο, στη νότια πεδινή Λακωνία και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, στα βόρεια ορεινά του νομού.

Λακωνία - Kαλλιέργεια Ελιάς

Στρέμματα: 815.000

 • Συμβατικά: 775.000
 • Βιολογικά: 40.000

Βιολογικά: 40.000

 • Ελαιοποίηση ελαιολάδου στρεμ.: 24.000
 • Καλαμών βιολογική στρεμ.: 16.000

Ελαιοπαραγωγοί: (επίσημοι): 40.000

 • Συμβατικοί: 38.500
 • Βιολογικοί: 1.500

Ρίζες ελιάς: 13.000.000

 • Ελαιοποίησης: 11.000.000
 • Καλαμών: 2.000.000

Λακωνία - Παραγωγή Ελιάς και Ελαιόλαδου

Τόνοι ελιάς: 116.000 - 190.000

 • Ελαιοποίηση: 100.000 - 165.000
 • Βρώσιμη: 16.000 - 25.000

Τόνοι Ελαιόλαδου: 31.000

 • Συμβατικό: 28.000
 • Βιολογικό: 3.000

Λακωνία - Επιχειρείν

 • Ελαιοτριβεία: 80 ενεργά (130 εγγεγραμμένα)
 • Τυποποιητές ελιάς: 15
 • Τυποποιητές ελαιόλαδου: 40
 • Εξαγωγείς προϊόντων ελιάς: 25

Σημ. Τα στοιχεία κυμαίνονται ανάλογα την χρονιά. Δεν δηλώνουν όλοι οι παραγωγοί όλες τις ποσότητες που παράγουν.

26 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, αφιερωμένη στις Γυναίκες

Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της ΟΥΝΕΣΚΟ, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

To ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας. Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο. Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Το αρχαίο «δέντρο του σύμπαντος»

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς», που ανακηρύχθηκε από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) στη Γενική του Διάσκεψη το 2019 κατά την 40η σύνοδό του, εορτάζεται κάθε χρόνο κεντρικά στην έδρα του ΔΣΕ στην Μαδρίτη αλλά και με ειδικές τελετές που οργανώνονται από διάφορους Φορείς σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2023 που θα λάβουν χώρα στα κεντρικά γραφεία του ΔΣΕ στη Μαδρίτη (23/11/23), θα συνεργαστεί το CIHEAM (Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών).

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΔΣΕ συναντήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με εκπροσώπους των κύριων Γυναικείων Ενώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ελιάς για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τελετών, το οποίο περιλαμβάνει γευσιγνωσίας τυπικών πιάτων και ελαιόλαδων από όλες τις χώρες, έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό αφιερωμένο στην ελιά, την παρουσίαση βίντεο με γυναίκες και παρεμβάσεις από σημαντικές προσωπικότητες.

Όπως επισημαίνει το ΔΣΕ σε ανακοίνωση του για αυτή την οργάνωση, το αρχαίο «δέντρο του σύμπαντος» δεν είναι μόνο απαραίτητο για τα εδάφη όπου αναπτύσσεται, αλλά και για όλες τις κοινότητες του πλανήτη μας συνολικά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις στη Μαδρίτη είναι το δίκτυο Women in Olive Oil από τις ΗΠΑ, το Αραβικό και Ιορδανικό Women’s Olive Oil Network, το δίκτυο Women & Olives LATAM και οι Ιταλικές ενώσεις Pandolea και Donne dell’Olio.

Τα δίκτυα αυτά, τα οποία υποστηρίζουν το έργο των γυναικών σε όλα τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο, συνέβαλαν στην διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2023 με τη συλλογή βίντεο που αντιπροσωπεύουν τα μέλη των Ενώσεων τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν επίσης Γευσιγνωσίες ελαιολάδου από διάφορες χώρες, τυπικά πιάτα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, υπογραφή Μανιφέστου και απονομή βραβείων του Διεθνή Διαγωνισμού Γραφικών Εργασιών.

Το αφιέρωμα έγινε με την ευγενική χορηγία:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις