Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που καθώς οι ζωντανές αποχρώσεις του φθινοπώρου αρχίζουν σταδιακά να δίνουν τη θέση τους στην ψυχρότερη χειμερινή παλέτα και ο παγωμένος αέρας γεμίζει την ατμόσφαιρα, κατακλύζονται από ανυπομονησία. Κάτι οι γιορτές, κάτι η χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα μέσα στα σπίτια, κάτι το χιόνι που μας κάνει να νιώθουμε ξανά παιδιά, ο χειμώνας είναι μια εποχή που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που η άφιξη της χειμερινής περιόδου φέρνει στη ζωή τους ένα σύννεφο μελαγχολίας γνωστό ως Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder ή SAD). Αυτή η διαταραχή της διάθεσης χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, με το φθινόπωρο και τον χειμώνα να είναι οι συχνότερες για την εμφάνισή της.

Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD);

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που σχετίζεται με τις αλλαγές στις εποχές, για αυτό και αρχίζει και τελειώνει περίπου τις ίδιες περιόδους κάθε χρόνο. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν το φθινόπωρο και συνεχίζονται τους χειμερινούς μήνες, ενώ σπανιότερα η SAD κάνει αισθητή την παρουσία της την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού και υποχωρεί κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες.

Ο ρόλος της ηλιοφάνειας

Όπως όλες οι παθήσεις είναι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλληλένδετες με το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, έτσι και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή σχετίζεται έντονα με την ηλιοφάνεια και την διάρκεια της ημέρας κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Όσο προχωρά το φθινόπωρο, οι μέρες γίνονται μικρότερες και η έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως μειώνεται. Αυτή η αλλαγή μπορεί να διαταράξει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας (κιρκάδιος ρυθμός) και να επηρεάσει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου.

Παράλληλα, το ηλιακό φως είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D και της οποίας η έλλειψη κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε ανεπάρκειες. Ωστόσο, η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς διάθεσης και η απουσία της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Συμπτώματα SAD

Τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD) είναι παρόμοια με εκείνα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας
  • Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
  • Κούραση και χαμηλή ενέργεια
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Αυξημένη ανάγκη για ύπνο

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Εάν η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή έχει γίνει μόνιμος σύντροφός σας μόλις οι εποχές αλλάζουν, είναι σημαντικό να μάθετε να ζείτε αρμονικά μαζί της. Μην υποβαθμίζετε αυτό το συναίσθημα στο επίπεδο μιας απλής μελαγχολίας που πρέπει να αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τη διάθεση και το κίνητρό σας σταθερά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της SAD:

  • Φωτοθεραπεία: Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση σε έντονο φως που μιμείται το φυσικό φως του ήλιου. Αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη ρύθμιση της διάθεσης και του ύπνου.
  • Υπαίθριες δραστηριότητες: Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν ο καιρός είναι πιο ψυχρός, συμβάλει στην αύξηση της έκθεσης στο φυσικό φως και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες λειτουργούν ως φυσικοί «βελτιωτές» της διάθεσης.
  • Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός: Πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευημερία.
  • Βοήθεια από ειδικό: Εάν τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά έντονα ή επιδεινώνονται, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από έναν πάροχο ψυχικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική υποστήριξη μπορεί να είναι οι πιο αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Συμπερασματικά, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν χρειάζεται να σας στερεί τη χαρά του να αγκαλιάσετε την ομορφιά της σεζόν που ακολουθεί. Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και λαμβάνοντας επαρκή μέτρα για την αντιμετώπισή της, μπορείτε να εισέλθετε στο χειμώνα με θετικότητα και την αυτοπεποίθηση ότι η μαγεία της εποχής βρίσκεται στη διάθεσή σας, χωρίς τίποτα να σας σταματά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις