ΜΥΣΤΡΑΣ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας οργάνωσε Επιστημονική Διημερίδα «και το τραπέζιν έστησαν με την εξόπλισίν του… Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά», στον Μυστρά (Mystras Grand Palace Resort & Spa) στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο της Διημερίδας παρουσιάστηκαν πρωτότυπα ερευνητικά θέματα από επιφανείς ιστορικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, αρχιτέκτονες (ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιστήμονες-ερευνητές).

Οι ομιλίες, οργανωμένες σε τέσσερις θεματικούς άξονες (Πρόσκληση στο τραπέζι του Μυστρά, Αρχαιολογικά θέματα – Ιστορία Τέχνης, Αρχιτεκτονικά θέματα και Εστίαση και Διατροφικά ήθη στον Μυστρά και τον Μορέα) ανέδειξαν ποικίλες εκφάνσεις του καθημερινού βίου των κατοίκων του Μυστρά, της Λακωνίας και εν γένει της Πελοποννήσου κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο αναφορικά με τη διατροφή, μαρτυρώντας τις βαθιές ρίζες της λεγόμενης «μεσογειακής διατροφής» (συνημμένο τεύχος περιλήψεων με ενσωματωμένο πρόγραμμα). Τα κείμενα των επιστημονικών ανακοινώσεων θα δημοσιευθούν στο τόμο των Πρακτικών της Διημερίδας.

Τις εργασίες της Διημερίδας παρακολούθησαν διά ζώσης και διαδικτυακά ειδικοί ερευνητές, εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων και Συλλόγων, τοπικοί επιχειρηματίες, φοιτήτριες - φοιτητές και το ευρύ κοινό. Η διαδικτυακή παρακολούθηση της Διημερίδας κατέστη δυνατή χάρη στην ευγενή παραχώρηση της πλατφόρμας zoom από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Τη Διημερίδα χαιρέτισε, μέσω γραπτού μηνύματος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ κ. Γεώργιος Διδασκάλου. Χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής Λακωνίας κ. Νάγια Γρηγοράκου, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Νικόλαος Παπαζαρκάδας, ο Γενικός Διευθυντής του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ «Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.» κ. Μαρίνης Μπερέτσος και ο Πρόεδρος των Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων κ. Δημήτριος Καστάνης.

Η διημερίδα συνιστά δράση που περιλαμβάνεται στην ομώνυμη πράξη, «και το τραπέζιν έστησαν με την εξόπλισίν του… Συμπόσια και αστική διατροφή στον Παλαιολόγειο Μυστρά», η οποία πραγματοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014–2020» (ΠΑΑ 2014–2020), Μέτρο 19 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤκοK)», Υπομέτρο 19.2 «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER)», προϋπολογισμού 48.884,00 €. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης, Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ «Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις